THL ja Eksote päivittivät toimintaohjeitaan: infektio-oireinen lapsi ei saa mennä kouluun eikä osallistua varhaiskasvatukseen

Eksoten ohjeistuksen mukaan lapsen koronavirustestaamista tulee harkita, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Kai Skyttä

Varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos oireet kotiseurannassa loppuvat. Kuvituskuva arkistosta.
Varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos oireet kotiseurannassa loppuvat. Kuvituskuva arkistosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkentanut koronavirusohjeistusta lapsien kohdalta. Myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on päivittänyt toimintaohjettaan.

Uuden ohjeistuksen mukaan lapsi, jolla on minkäänlaisia infektio-oireita ei saa mennä kouluun eikä osallistua varhaiskasvatukseen, Eksote tiedottaa.

Lapsen koronavirustestaamista tulee harkita, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Näitä oireita ovat esimerkiksi nuha, yskä, kuume, kurkkukipu, pahoinvointi, ripuli, hengenahdistus, lihaskivut ja väsymys.

Kouluikäisen lapsen saadessa infektio-oireita tulee hakeutua koronatestiin. Testiin voi hakeutua soittamalla suoraan omalle hyvinvointi- tai terveysasemalle tai päivystysaikana numeroon 116 117.

Ulkoiluun liittyvä nenän valuminen ei ole infektion merkki

Jos alle kouluikäisen lapsen oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tai perheenjäsen ole tiedettävästi altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä kukaan perheestä ole matkaillut ulkomailla kahden edeltävän viikon aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista.

Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, voi lapsi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan lapsen yleistila on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Ulkoiluun, lämpötilan vaihteluihin ja aktiiviseen liikkumiseen liittyvä nenän valuminen on tavallinen oire eikä infektion merkki.

Jos oireet kotiseurannassa loppuvat, ei alle kouluikäisen pikkulapsen tarvitse mennä testiin, vaan varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Jos testi otetaan ja testitulos on negatiivinen, voi lapsi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.