Valio pitää kiinni Venäjän-markkinasta — venäläisvalmisteista Oltermannia saa kaupoista

Mika Strandén

Valio vie Venäjälle tällä hetkellä muun muassa vettä.

Valio on myynyt jo lähes vuoden Venäjällä tehtyä Oltermanni-juustoa venäläisille kuluttajille.

Juuston Valiolle tekee Velikije Lukin alueella toimiva juustola, jonka kanssa suomalaisyhtiö on tehnyt yhteistyötä jo pitkään, kertoo Mika Koskinen.

Se ei ehkä ole ihan samanlaista kuin suomalainen Oltermanni.

— Se ei ehkä ole ihan samanlaista kuin suomalainen Oltermanni, mutta se on laadukasta juustoa.

Venäläinen Oltermanni tuli kauppoihin vuosi sitten syksyllä.

Koskinen on Valion tuotannosta ja logistiikasta vastaava johtaja. Hän työskenteli aiemmin Valion Venäjän-toimitusjohtajana.

Koskisen mukaan Venäjällä brändin kuten Oltermannin on pysyttävä kaupan hyllyllä, sillä jos tuotetta ei ole kaupassa kolmeen vuoteen, kuka tahansa voi napata brändin itselleen.

Valio uskoo pakotteiden päättyvän ennen pitkää

Venäläistä Oltermannia myymällä Valio haluaa pysyä Venäjän markkinoilla ja kuluttajien mielissä.

— Jos me pysymme Venäjän-markkinoilla, meidän brändimme ja laatumme muistetaan. Kun tilanne normalisoituu, meillä on edelleen hyvä markkina-asema ja voimme tuoda tuotteita myös Suomesta, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan Valio on jo kauan aikaa sitten lopettanut arvaamisen, milloin Venäjän länsimaille asettamat pakotteet päättyvät.

Venäjä kielsi maitotuotteiden ja monien muiden elintarvikkeiden tuonnin Euroopan Unionin alueelta elokuussa 2014. Kyse oli vastareaktiosta länsimaiden Venäjälle asettamille pakotteille sen jälkeen, kun Venäjä oli liittänyt Krimin itseensä.

Koskinen kertoo, että Valion liiketoiminta Venäjällä on kannattavaa. Moskovan ja Pietarin alueet ovat tärkeimmät alueet, koska kuluttajien ostovoima on siellä edelleen hyvä.

— Ennen sanktioita meidän myynti alueilla kasvoi pystysuoraan, kun kuluttajien vauraus kasvoi.

Liikevaihto Venäjällä on pudonnut neljännekseen

Valion tunnetuin ja tärkein brändi Venäjällä on Viola-sulatejuusto, jota yhtiö valmistaa omassa tehtaassaan Odintsovossa lähellä Moskovaa.

— Tehdas on meidän syömähammas ja kaikkein tärkein yksikkö Venäjällä, Koskinen sanoo.

Tänä vuonna Valion Venäjän-liikevaihdon odotetaan olevan noin 100 miljoonaa euroa. Valio ennakoi ennen pakotteita, että sen liikevaihto Venäjällä olisi sinä vuonna ollut 400 miljoonaa euroa.

Ennen pakotteita Valio myi Venäjällä pääasiassa Suomessa valmistettuja juustoja, voita ja muita tuotteita.

Vettä, mehua ja marjakeittoja

Nykyään Valio vie Suomesta Venäjälle laktoositonta maitoa, vettä, mehuja, marjakeittoja sekä äidinmaidonkorviketta, Koskinen kertoo. Hilloja Valio vie Venäjälle omaan käyttöönsä.

Jogurtteja, rahkoja ja maitoja Valiolle valmistavat alihankkija Galactica Hatsinassa sekä rahkoistaan tunnetun saksalaisen Ehrmannin tehdas lähellä Moskovaa.

Ulkomailta tuotua, hyvälaatuista voita Valio myy Venäjällä Viola-nimellä.

Koskisen mukaan venäläinen kuluttaja haluaa ostaa suolatonta voita, sillä suolaista voita pidetään huonolaatuisena. Juusto sen sijaan saa olla suolaista. Venäjällä ollaan hullaantuneita kirsikkajogurttiin, kun taas Suomessa siitä ei pidetä.

Terhi Kinnunen

Terhi Kinnunen