Katastrofaalinen kissa-aika on alkamassa, kun kesän ulkona pärjänneet kissat alkavat hakeutua ihmisten läheisyyteen — Eläinkoti kaipaisi kipeästi lisää vapaaehtoisia: "Hoitajia on yhtä paljon kuin ennenkin, mutta työmäärä on kasvanut"

Kissoille on hankalinta löytää koteja kesäisin. Syksyn saapuessa myös villikissat alkavat hakeutua ihmisten läheisyyteen. Eläinkoti Pesässä vapaaehtoisia tarvittaisiin runsaasti lisää.

Marleena Liikkanen

Miki on asunut eläinkoti Pesässä puolisentoista kuukautta
Miki on asunut eläinkoti Pesässä puolisentoista kuukautta

Eläinkoti Pesän huoneissa ja häkeissä hiipii kissoja joka nurkan takana, mutta useammallekin olisi tilaa. Häkkejä on kuitenkin tyhjennetty tarkoituksella, ja niiden asukkaita on muuttanut sijaiskoteihin. Lähiaikoina Pesään on saapumassa kaksi useamman kymmenen kissan populaatiota. Vuoden vaikeimmat kissa-ajat ovat alkamaisillaan.

— Vuosi vuodelta kissoja tuntuu tulevan vain enemmän, Eläinkoti Pesän vastaava Laura Hölkki sanoo.

Uuden kodin löytäminen on kissalle haastavaa erityisesti kesäisin, sillä ihmiset liikkuvat paljon paikasta toiseen. Myös pentuja tulee eläinkoteihin kesäisin runsaasti.

— Kesä ja syksy ovat katastrofaalista aikaa, Hölkki huokaisee.

Vapaaehtoisia tarvittaisiin lisää 

Eläinkoti Pesä toimii vapaaehtoisten voimin. Järjestössä on Hölkin mukaan yksi palkattu työntekijä, joka huolehtii esimerkiksi yhdistykselle saapuvien eläinten sijoitusten koordinoinnista. Vapaaehtoisia Pesällä on noin 30, joista kymmenkunta on aktiivisia.

— Vapaaehtoisia on suunnilleen sama määrä kuin ennenkin, mutta työmäärä sen sijaan on kasvanut. Tarvitsisimme vapaaehtoisia ehdottomasti lisää.

Myös sijaiskodeista on pulaa. Talvella ja keväällä kissoille löytyy koteja, mutta kesä ja syksy ovat hankalampaa aikaa. Ongelma on Hölkin mukaan erityisesti isot kissapopulaatiot.

— Vapaaehtoisia on suunnilleen sama määrä kuin ennenkin, mutta työmäärä sen sijaan on kasvanut. — Laura Hölkki

Sijaiskodeissa on tällä hetkellä yli 40 kissaa.

— Sosiaaliset ja terveet kissat viettävät monesti sijaiskodeissa sen muutaman viikon, kunnes niille löytyy pysyvä koti. Tavallisesti vakituisen kodin löytymiseen menee joitakin kuukausia.

Monesti kissa saattaa jäädä lopullisesti sijaiskotiin. Se ei kuitenkaan ole ainoastaan positiivinen asia.

— Monet sijaiskodit ovat sellaisia, että ne ottavat kissoja jatkuvasti hoitoon, kun edellinen hoitokissa saa kodin. Sitten jos sinne joku kissa jää sinne lopullisesti, meiltä häviää yksi sijaispaikka.

Marleena Liikkanen

Joppe (edessä) ja Jami viihtyvät samassa tilassa. Sijaiskodeista on pulaa paitsi kissojen, myös koirien ja kanien kohdalla.
Joppe (edessä) ja Jami viihtyvät samassa tilassa. Sijaiskodeista on pulaa paitsi kissojen, myös koirien ja kanien kohdalla.

Syksyn tullen kissat palaavat ihmisten läheisyyteen

Lemillä sijaitsevassa löytöeläinkoti Tassutarhassa kissaongelmaan ei olla kuluvan kesän aikana törmätty. Tassutarhan vastaavan Terhi Tuuvan mukaan alkuvuosi on ollut kissojen osalta hyvinkin rauhallinen.

— Toki nyt syksyn lähestyessä tilanne vilkastuu.

Tuuva huomauttaa, että usein nimenomaan syksy on löytöeläinkodeille haastavinta aikaa. Kylmempien ilmojen tullessa kissat alkavat hakeutua ihmisten ja asutuksen läheisyyteen.

— Kesäisin ihmiset eivät myöskään ilmoita kissoista niin herkästi. Syksyn tullessa havaintoja aletaan taas tekemään enemmän.

Vapaaehtoinen kuuntelee kuolleen lemmikin omistajaa

Niina Ekholm on ollut eläinkoti Pesässä vapaaehtoisena hoitajana aktiivisesti huhtikuusta asti. Sitä ennen hän toimi satunnaislahjoittajana. Nykyisin hän käy Pesällä useamman kerran viikossa.


— Pidin vasta vähän lomaa, enkä käynyt Pesällä samalla tavalla kuin normaalisti. Tuntui ihan kauhealta, kun oli unohtanut jotakin pieniä juttuja Pesältä. Oli mukavaa mennä taas takaisin.


Vapaaehtoisille riittää eläinkodissa runsaasti tehtävää. On kissojen ruokintaa, lääkitsemistä, pyykinpesua, yleisten tilojen siistimistä ja eläinten tilojen puhdistamista. Joskus Pesälle muuttavia kissoja lähdetään hakemaan autolla ja niille laitetaan uusia häkkejä. Toisinaan joku vapaaehtoisista käyttää eläimiä lääkärissä.

Marleena Liikkanen

Niina Ekholm on toiminut lemmikkien hautausmaavastaavana alkukeväästä lähtien. Lemmikkien hautausmaa sijaitsee Muukossa.
Niina Ekholm on toiminut lemmikkien hautausmaavastaavana alkukeväästä lähtien. Lemmikkien hautausmaa sijaitsee Muukossa.


— Kyllä minulla Pesällä menee aina sellainen 4-5 tuntia kerralla. Ja enemmänkin saisi menemään.

Vapaaehtoisen hoitajan pestin lisäksi Ekholm on myös eläinten hautausmaavastaava. Hän ohjeistaa käytännön asioissa ihmisiä, joiden lemmikki on kuollut.

— Käytännön asioiden lisäksi kuuntelen ihmistä ja juttelemme yleensä kuolleesta lemmikistä ja sen iästä. Monelle lemmikki on voinut olla ainoa läheinen ja tärkeä ystävä. Mielestäni tämä on tärkeää työtä.


Ekholmin mukaan Pesälle tarvittaisiin lisää vapaaehtoisia. Toisinaan hoitovuoroihin ei meinaa löytyä tekijöitä, jolloin vuoroja on jouduttu pilkkomaan pieniin osiin.


— Toivoisin, että jostain löytyisi sitoutuneita hoitajia, jotta hommat jakautuisi tasaisemmin. Se olisi nimittäin eläimillekin parasta, Ekholm huokaa.