Svengaava 60-luku on täällä taas — 60-luvun kultaiset kimulit -musikaali saa pohjoismaisen kantaesityksensä Teatteri Imatrassa

Näyttämöllä kuullaan tulkintoja vahvojen naissolistien kuten Dusty Springfieldin, Lulun ja Shirley Basseyn tutuksi tekemistä lauluista.

Ari Nakari

60-luvun kultaisina kimuleina nähdään Hanna Kaskela, Elina Aalto, Pirjo Arponen, Ulla-Maija Järnstedt ja Laura Heinonen.
60-luvun kultaisina kimuleina nähdään Hanna Kaskela, Elina Aalto, Pirjo Arponen, Ulla-Maija Järnstedt ja Laura Heinonen.

Minihameita, vinyylisaappaita, mehiläispesänutturoita ja musiikkia, joka sai koko 1960-luvun keinumaan. Tätä on luvassa Teatteri Imatran suurella näyttämöllä, kun musikaali Pop! 60-luvun kultaiset kimulit tulee ensi-iltaan lauantaina 28. lokakuuta.
New Yorkissa vuonna 2006 ensiesityksensä saanut musikaali nähdään nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Teatteri Imatralle tekstin on kääntänyt ja ohjannut teatterinjohtaja Timo Rissanen.

Musikaalista nähdään loppuvuoden aikana 28 esitystä, joista jo yli puolet on loppuunmyytyjä ja -varattuja. Rissasen näkee musiikkipitoisen aikamatkan vetovoimaan olevan monta syytä: Viiden naisen esitys tuo paljon naisenergiaa lavalle ja musiikkina soi suurille ikäpolville, ja nuoremmillekin, tutut melodiat.
— Esitys on tarkoituksella valittu tuomaan hyvää mieltä pimeään vuodenaikaan. Tekstissä puhutaan myös jokaiselle tutuista asioista: ihmissuhteista, rakastamisesta ja sen vaikeudesta. Ne koskettavat kaikkia.

60-luvun kaleidoskooppi ja nostalgiamatka

Musikaalin kimuleina nähdään Elina Aalto (vier.), Pirja Arponen (vier.), Laura Heinonen (vier.), Hanna Kaskela ja Ulla-Maija Järnstedt. Eri taustoista tulevien roolihenkilöiden elämänkaaria seurataan 1960-luvun alusta aina vuosikymmenen loppuun saakka.
Otoksia ja tuokiokuvia rytmittävät brittiläiset pop-klassikot. Suomeksi tulkitaan 60-luvun vahvojen naissolistien kuten Dusty Springfieldin, Petula Clarkin, Cilla Blackin, Lulun ja Shirley Basseyn tutuksi tekemiä lauluja.
Näyttelijäviisikko kertoo virittäytyneensä ajan henkeen taustatyötä tekemällä. Esimerkiksi youtubista on katsottu arkistonauhoituksia brittiläisistä musiikkiohjelmista.

Esitys on valittu tuomaan hyvää mieltä pimeään vuodenaikaan.


Musikaaliesitystä ryhmä kuvailee sanoilla 60-luvun kaleidoskooppi, nostalgiamatka ja väriterapia.
— Laulujen kautta käydään koko tunneskaala läpi. Mukana on myös kauniita balladeja ja suuria tunteita, mutta enimmäkseen luvassa iloista ja menevää meininkiä, Laura Heinonen sanoo.

Paljetit säihkyvät katsomoon saakka

Lavalla nähdään yhteensä 20 musiikkinumeroa, joihin koreografiat on suunnitellut Osku Heiskanen (vier.).
Hanna Kaskela kertoo, että musikaalin maailmaan siirtymisessä suurena apuna ovat puvut ja kampaukset. Saamaa mieltä on koko esiintyjäkaarti.
Asujen suunnittelijana vierallut Jarkko Valtee on suunnitellut jokaiselle näyttelijälle viisi eri asukokonaisuutta. Valtee kertoo pysyneensä aikakauden tyylille uskollisena, mutta puvustuksessa on myös huomioitu musikaalin show- ja revyyhenki. Paljettien säihkettä on siis luvassa katsomoon saakka.
— Alun perin musikaali päättyy 70-luvun hippikauteen. Sain kuitenkin vapautta siirtää loppupuolen 70-luvun diskoon. Mukaan saatiin siis myös diskoglitteriä, ja näkemys aikakauden kapinasta tulee sitä kautta esille.

Pop! 60-luvun kultaiset kimulit ensi-ilta Teatteri Imatran suurella näyttämöllä 28. lokakuuta kello 16.