Kaakkois-Suomen Sydänpiirin toiminta jatkuu entiseen tapaan — Sydäntuki -toiminnassa mukana nyt myös Aivoliiton paikallisyhdistys

Tiina Räikkönen

Rypsistä saatava öljy on sydänystävällinen rasva. Arkistokuva Imatralta.
Rypsistä saatava öljy on sydänystävällinen rasva. Arkistokuva Imatralta.

Valtimosairauden kanssa painiskelevien tukitoiminta on turvattu seuraaviksi vuosiksi Etelä-Karjalassa.

Kaakkois-Suomen Sydänpiiri sai rahoituksen Sydäntuki -toimintaansa, joka tarjoaa tietoa ja vertaistoimintaa valtimotautiin sairastuneille, korkeassa riskissä oleville ja heidän läheisilleen sekä muille terveydestään kiinnostuneille ihmisille.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) myönsi Veikkauksen varoista Sydäntuki -toiminnalle 170 000 euron vuosittaisen rahan kolmeksi vuodeksi. Sillä Sydänpiiri kattaa toiminnasta syntyvät kulut, kuten kahden työntekijänsä palkkakulut sekä yleisötilaisuuksien järjestämisestä ja koulutuksesta syntyvät kulut. Raha on samansuuruinen kuin Sydänpiirin kolme vuotta sitten Käsi kädessä -toiminnalle saama rahoitus.

Sydäntuki-toimintaan kuuluu lähes 30 vertais- ja harrasteryhmää sekä noin 30 koulutettua, vapaaehtoista ja vaitiolovelvollista vertaistukihenkilöä.

Rahoituksen ansiosta Sydänpiiriin liittyi sydän- ja diabetesyhdistysten seuraksi paikallinen Aivoliiton yhdistys Etelä-Karjalan AVH. Yhteistyökumppaneina mukana on myös muita maakunnan yhdistyksiä sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote).

Sydänpiirin toiminta on vakiintunut Etelä-Karjalassa, ja se onkin rahoituksen jatkumisen merkittävin syy.

Sydänpiirissä työskentelevä sairaanhoitaja Kati Palviainen kertoo, että ennaltaehkäisevä tiedottaminen ja tukitoiminta tavoittaa tuhansia ihmisiä koko maakunnan alueella vuosittain. Toiminta vaihtelee piirin yhdistysten aktiivisuudesta riippuen. Esimerkiksi Joutsenossa ja Ruokolahdella liikuntapainotteista toimintaa on useita kertoja viikossa, kun taas Ylämaalla kokoontuu keskusteluun painottuva kerho kerran kuukaudessa.

— Kohtaamme vuosittain noin 3 000 ihmistä ryhmätapaamisissa. Niiden lisäksi kohtaamme ihmisiä omissa ja yhteistyökumppaniemme yleisötilaisuuksissa, Palviainen sanoo.

Palviaisella ei ole tarjota konstia, jolla välttää varmasti sydän- ja verisuonisairauksia, mutta hän kannustaa ihmisiä terveellisiin elämäntapoihin ja tulemaan mukaan ennalta ehkäisevään toimintaan.

— Moni on toiminnassa mukana virkistäytyäkseen ja tavatakseen muita ihmisiä.