Vanhat spiraaliportaat poistettiin kerrostalosta katon kautta Imatralla — nosturi nosti uudet tilalle

Hannu Ojala

Rakennustöistä vastaava Samuli Vesalainen vanhojen spiraaliportaiden äärellä. Maassa makaavat portaat näyttävät jonkinlaiselta veistokselta.
Rakennustöistä vastaava Samuli Vesalainen vanhojen spiraaliportaiden äärellä. Maassa makaavat portaat näyttävät jonkinlaiselta veistokselta.

Tainionkoskentie 24 Imatrankoskella saa hissin tämän syksyn aikana. Rakennus on kolmikerroksinen kahden rappukäytävän asuinkerrostalo.

Hissi rakennetaan paikan päällä, mutta keskiviikkona talon A-rapun rappukäytävää avarrettiin kuuden hengen hissikuilun verran.

Vanhojen spiraaliportaiden tilalle asennettiin uusi kapeampi portaikko.

Työ tehtiin 12 tunnin aikana katon kautta. Rapun asukkaiden piti poistua asunnoistaan aamulla kello kahdeksaan mennessä. Uuden portaikon luvattiin olevan käyttökunnossa illalla kahdeksalta.

Vanhat portaat nostettiin ulos kolmessa palassa kello kahteen mennessä iltapäivällä, ja sen jälkeen uusi portaikko laskettiin paikalle yhtenä kappaleena.

Hannu Ojala

Uudet portaat nostettiin paikalleen kattoon tehdyn reiän kautta.

Nostoihin tarvittiin 80 tonnin autonosturia.

Rakennustöiden työnjohtajana toimiva Samuli Vesalainen Haaslahti Oy:stä luonnehti noin yhdeksän metrin ja lähes 7 000 kilon painoisen kappaleen nostoa tyypilliseksi työksi hissiremonteissa.

Koneen aliurakoitsijana toimiva Haaslahti on tehnyt vastaavia muutostöitä tämän vuoden aikana viiteen kolmikerroksiseen asuinkerrostaloon Helsingissä.

— Yhteistyö Koneen kanssa on tiivistä. Hissejä ei voi asentaa ilman rakentajia, eikä kukaan uusi portaikkoa, jos kyseessä ei ole hissiremontti.

Porista toimiva Haaslahti on keskittynyt pelkästään hissiasennuksiin liittyviin rakennustöihin.

Noston valmistelun rakennusliike oli aloittanut kolme viikko sitten, kun katot oli avattu rappujen kohdalta.

Vesalainen mukaan kattoihin tehtävät aukot vaativat nostoissa ja asennuksissa viiden sentin tarkkuutta.

Asunto-osakeyhtiö Rantatörmän isännöitsijän Riitta Vainionpään mukaan taloyhtiössä on keskusteltu hissiremontista jo pitkään.

Kuitenkin viime vuonna valmistunut putkiremontti ajoi kiireellisyydessä ohi, ja päätös hissien asentamisesta tehtiin remontin valmistumisen jälkeen.

Hissien rakentamiseen taloyhtiö on saanut avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta sekä Imatran kaupungilta.

Avustusten jälkeen yhden hissin rakennuskustannuksiksi jäi Vainionpään mukaan runsas 100 000 euroa, mutta asunto-osakeyhtiö on varautunut projektissa myös pieniin lisätöihin.

Asunto-osakeyhtiössä on 31 asuntoa. Hissiremontin asuntokohtainen osuus riippuu Vainionpään mukaan asunnon koosta ja kerroksesta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.