Uutisanalyysi: Gallupit ja Kimmo Tiilikaisen muutto Helsinkiin painavat keskustaa — Puolueella olisi nyt hyvä mahdollisuus nostaa nainen Etelä-Karjalasta eduskuntaan

Keskusta lähtee vaikeista asetelmista eduskuntavaaleihin. Vaikka työllisyys ja maan taloustilanne on parempi kuin hallituksen aloittaessa, valta ja vastuu ovat kuluttaneet kannatusta.

Minna Mänttäri

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vieraili Lappeenrannassa viime syksynä. Sipilällä on ollut vaikeuksia julkisuuden kanssa. Hän on luvannut hymyillä jatkossa enemmän ja ainakin Lappeenrannassa oli hymy herkässä.
Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vieraili Lappeenrannassa viime syksynä. Sipilällä on ollut vaikeuksia julkisuuden kanssa. Hän on luvannut hymyillä jatkossa enemmän ja ainakin Lappeenrannassa oli hymy herkässä.

Keskustalle edelliset eduskuntavaalit olivat riemukas voitto ja paluu valtaan pääministeripuolueeksi.

Hyrinää kesti aikansa, mutta valta on ollut kannatusta kuluttavaa. Vallan hinta on ollut mielipidemittausten mukaan kova ja kevään eduskuntavaaleja odotellaan kylmä hiki otsalla. Näin myös Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, jossa kannatus nousi viimeksi 25,2 prosenttiin.

Keskustaa odottaa vaalitappio, mikäli tuoreet gallupit pitävät kutinsa.

Valtakunnalinen kannatus on syöksynyt 14 prosenttiin ja vaalipiirissä tehty Etelä-Saimaan kannatusmittaus kertoo 17,6 prosentin lukemista.

Jos pudotus kaakossa on samaa luokkaa kuin gallupit povaavat, kannatus päätynee johonkin 20 prosentin lähimaastoon ja silläkin puolue menettää vaalipiiristä yhden paikan.

Kuka vie Tiilikaisen äänet?

Keskusta oli viime vaaleissa koko vaalipiirin ykkönen ja sai viisi kansanedustajaa.

Uusina eduskuntaan nousivat Markku Pakkanen Kouvolasta ja Hanna Kosonen Savonlinnasta. Etelä-Karjalassa läpi menivät lappeenrantalainen Ari Torniainen ja Etelä-Karjalan äänikuningas ruokolahtelainen Kimmo Tiilikainen. Jari Leppä Pertumaalta uusi myös paikkansa.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä keskustalla on muutakin pohdittavaa kuin rumat gallupit. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen siirtyy Helsingin vaalipiiriin ja jättää lähes 9 200 ääntä vapaaksi.

Kaikki äänet eivät näissä vaaleissa palaa keskustan laariin. Puolue sai viime vaaleissa Etelä-Karjalassa lähes 18 000 ääntä, joista yli puolet keräsi siis Tiilikainen.

Joko on naisen vuoro?

Keskustan lista on täynnä ja mukana ovat Tiilikaista lukuunottamatta kaikki istuvat kansanedustajat.Kaikilla heillä on mahdollisuus pitää paikkansa, vaikka hyviä haastajia löytyy.

Etelä-Karjalasta Ari Torniaisella on mahdollisuus mennä läpi kolmatta kertaa.

Tosin Tiilikaiselta jäävien äänten varaan hän ei kaikkea voi laskea. Viimeksi hän sai Imatralta noin 180 ja Ruokolahdelta 60 ääntä. Osa Tiilikaisen potista kääntynee Torniaiselle ja se vahvistaa hänen asemiaan.

Maakunnan pohjoisosissa voi olla vaikeampaa, vaikka vaaliteltoilla on oltu jo syksystä lähtien.

Viime vaaleissa keskusta sai Etelä-Karjalasta listoilleen ainoastaan yhden naisen. Nyt Kairit Tahvola ei ole mukana, mutta ehdolla on kaksi keskustan omissa joukoissa tunnettua naista: Kristiina Helminen ja Johanna Ikävalko.

Molemmilla on myös linkki ympäristöministeri Tiilikaiseen ja he ovat Torniaisen tavoin Tiilikaisen äänten jäljillä.

Ruokolahtelainen Saimaan ammattikorkeakoulun opettaja ja terveystieteiden tohtori Helminen oli neljän vuoden takaiseen äänivyöryyn päättyneissä vaaleissa Tiilikaisen vaalipäällikkö ja kiertää jo ahkerasti.
Joutsenolainen sosionomi Johanna Ikävalko oli tällä kaudella Tiilikaisen eduskunta-avustajana. Hän on Lappeenrannan kunnallisjärjestön vetäjä.

Keskustalla ei ole ollut vuosikymmeniin ainoatakaan naista kansanedustajana Karjalan piirin alueelta.

Jos Etelä-Karjalan keskustalaiset haluavat nostaa naisehdokkaan eduskuntaan, nyt siihen on mahdollisuus. Pelkästään naisten äänillä se ei onnistu.

Haastaja löytyy myös Imatralta. Entinen vihreiden kansanedustaja, Imatran teatterin näyttelijä Pekka Räty voi olla keskustan jokeri. Rätyn vahvuutena on tunnettuus ja äänestäjien kohtaaminen.

Koko vaalipiirin tarkastelussa vahvimmin korttinsa on pelannut pertunmaalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Hän nousi kesken kauden hallitukseen keventämään Tiilikaisen kuormaa ja on pitänyt maaseudun ja tuottajien ääntä esillä.

Miten helikopterikiista vaikuttaa?

Viime vaaleissa Leppä oli koko vaalipiirin ääniharava ja keräsi 9 362 ääntä eli hieman Tiilikaista enemmän.

Hanna Kosonen nousi viime kaudella eduskuntaan Savonlinnasta 6 600 äänellä. Ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta kiinnostuneeseen Kososeen on isketty peruskepulaista vihreämpää leimaa.

Hän löi itsensä läpi myös myös keltaiseen mekkoon pukeutuneena naisena Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön kohdatessa Savonlinnassa 2017.

Ilta-Sanomat teki jutun kohtaamisesta otsikolla ”Keltamekkoinen nainen varasti huomion Olavinlinnan laiturilla – Putinin vieressä myös illallisella".

Lehti ei tunnistanut, että kyseessä oli kansaedustaja ja Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Tapauksesta nousi hetken kestänyt some-kohu.

Kouvolassa Markku Pakkanen palasi viime vaaleissa eduskuntaan. Tuoreen helikopteripäätöksen jälkeen Pakkanen tuskin kalastelee uskottavasti eteläkarjalaisia ääniä.

Yksi yllättäjä voisi olla Matias Hilden. Puumalan nuori kunnanjohtaja siirtyi Saimaan rannalta kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen erityisavustajaksi. Hän on ollut aktiivinen Twitter-keskustelija. Vaalikirjakin on julkaistuna.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutis- ja ajankohtaistoimituksen toimittaja.

Etelä-Saimaa taustoittaa juttusarjassa eri puolueiden vaaliasetelmia ennen eduskuntavaaleja. Sarjan toisessa osassa vuorossa on keskusta. Aiemmin on käsitelty SDP.

Juttua muokattu 1.4.2019. Mukaan nostettu Etelä-Saimaan vaalipiirikohtainen kannatuskysely.

Uusimmat uutiset