Saimaa-ilmiön taustalle perustetaan yleishyödyllinen yhtiö – Myös Lappeenranta on mukana puolen miljoonan euron summalla

Vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkihankkeella halutaan nostaa Itä-Suomen näkyvyyttä.

AOP/Ismo Pekkarinen

Saimaa-ilmiön tarkoituksena on nostaa esiin itäsuomalaista elämäntapaa ja kulttuuria. Yksi Itä-Suomen harvinaisuuksista on saimaannorppa.
Saimaa-ilmiön tarkoituksena on nostaa esiin itäsuomalaista elämäntapaa ja kulttuuria. Yksi Itä-Suomen harvinaisuuksista on saimaannorppa.

Lappeenrannan kaupunki on valmis allekirjoittamaan Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen liittyvän Saimaa-ilmiö 2026 -sopimuksen.

Sopimuksessa Lappeenranta sitoutuu yhdessä Mikkelin, Savonlinnan, Joensuun ja Kuopion kaupunkien kanssa hakemaan Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Myös alueiden maakuntaliitot ovat mukana.

Vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungit valitaan Suomesta ja Slovakiasta.

Savonlinnan lisäksi ehdolla ovat Suomesta Oulu ja Tampere. Valinta tapahtuu ensi vuoden keväällä. Juhannuksen aikaan, kolmikkoa karsitaan.

Itäsuomalainen elämäntapa esille

Kulttuuripääkaupunkivuodella tavoitellaan kansainvälistä näkyvyyttä, matkailun vahvistumista ja monipuolisempaa kulttuuritarjontaa Järvi-Suomeen.

Mikäli Savonlinna valitaan, kaupungit perustavat Saimaa-ilmiön taustalle yleishyödyllisen osakeyhtiön, joka ryhtyy valmistelemaan juhlavuotta 2026.

Yhtiö perustetaan vuoden 2022 alusta lähtien ja se puretaan, kun juhlavuosi on ohi.

– Ennen vuotta 2026 Saimaa-ilmiön taustalle perustettava yhtiö nostaa esille itäsuomalaista kulttuuria ja elämäntapaa ja luo samalla uutta, kertoo asiaa valmistellut Lappeenrannan hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg.

Yhtiölle valitaan toimitusjohtaja ja mukana olevat kaupungit saavat edustuksen yhtiön hallitukseen. Lappeenranta ja muut kaupungit myöntävät kukin yhtiön kautta Saimaa-ilmiön käyttöön 500 000 euroa vuosina 2022–27, mikäli Savonlinna valitaan kulttuuripääkaupungiksi.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti rahoituksesta huhtikuussa.

Itä-Suomen voimat yhteen

Saimaa-ilmiön kummisedäksi kutsuttu Suomen ensimmäinen EU-komissaari Erkki Liikanen kertoi aiemmin Etelä-Saimaan haastattelussa, että koko prosessin todellinen innovaatio on nähdä Itä-Suomi yhtenä alueena.

Liikanen korostaa voimien yhdistämistä.

– Itä-Suomen eri alueilla ja kaupungeilla on nyt ja tulevaisuudessa yhteisiä haasteita, joihin kannattaa jatkossa hakea ratkaisua yhdessä. On hyvä yhdistää voimat muutenkin kuin vain Saimaa-ilmiössä, unohtaa kaupunki- ja maakuntarajat. Tämä voi olla käänteen tekevä ajatus Itä-Suomen tulevaisuuden kannalta, Liikanen uskoo.