Miehikkälän ralliauto-onnettomuudesta 120 päiväsakkoa — Yhden ihmisen kuolemaan johtaneeseen kolariin ei liittynyt tahallista riskinottoa

Kesäkuussa 2016 tapahtuneessa kolarissa kuoli yksi ja loukkaantui useita ihmisiä.

Kimmo Seppälä

Arkistokuva kolaripaikalta kesältä 2016.
Arkistokuva kolaripaikalta kesältä 2016.

Miehikkälän ralliauto-onnettomuuden tuomio valmistui perjantaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Oikeus katsoi, että harjoituksen järjestänyt ja harjoituksessa kuljettajana ajanut mies syyllistyi kuolemantuottamukseen, kolmeen vammantuottamukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Miehikkälässä kesäkuussa 2016 tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli yksi ja loukkaantui useita ihmisiä.

Suunnitelmien rikkominen johti yhden ihmisen kuolemaan

Onnettomuus tapahtui, kun harjoituksen järjestäneen miehen ajama, kilpakäyttöön tarkoitettu BMW törmäsi harjoitukseen osallistuneeseen siviiliautoon.

Mies ja siviiliauton kuljettaja olivat sopineet, että he ajavat peräkkäin harjoituksen päätepisteelle. Miehen oli tarkoitus odottaa toisen auton saapumista ja lähteä vasta sitten takaisin. Hän ei kuitenkaan odottanut.

Autot törmäsivät toisiinsa runsas kilometri käännöksen jälkeen. BMW ajoi kolarihetkellä 100—120 kilometrin tuntinopeutta ja toinen auto 40—50 kilometriä tunnissa.

Yksi henkilöauton matkustajista kuoli törmäyksessä, ja muut kolariin joutuneet loukkaantuivat. BMW:ssä oli kolarihetkellä kuljettaja ja kartturi. Henkilöautossa oli kaikkiaan viisi ihmistä, joista kaksi oli alaikäisiä lapsia. Onnettomuudessa kuollut oli aikuinen.

Harjoitus ajettiin 2,8 kilometrin mittaisella, suljetulla hiekkatiellä, jonka sulkemiseen ei kuitenkaan ollut haettu poliisin lupaa.

Ei tahallista huolimattomuutta

Syyttäjä vaati harjoituksen järjestäneelle miehelle rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta, kolmesta törkeästä vammantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi tuottamuksellisiin rikoksiin, sillä onnettomuus olisi ollut vältettävissä. Törmäystä edelsi sääntöjen rikkomisen lisäksi myös toinen laiminlyönti: siviiliauto ajoi ralliauton perässä eikä sen edellä, kuten ralliharjoituksissa on yleensä tapana.

Rikoksia ei kuitenkaan katsottu törkeiksi: Oikeuden mukaan kolariin ei liittynyt tiedostettua riskinottoa, vaan mies oli unohtanut, mitä siviiliauton kanssa oli sovittu. Lisäksi mies oli pyrkinyt minimoimaan riskit tien sulkemisella.

Asianomistajilla ei vaatimuksia

Asianomistajilla ei ollut miehelle vaatimuksia. Oikeus määräsi hänelle rangaistukseksi 120 päiväsakkoa eli 2880 euroa. Tuomiossa otettiin huomioon, että mies oli myös itse loukkaantunut vakavasti.

Lisäksi miehen maksettavaksi tulee reilut 1900 euroa todistelu- ja lääkärintodistuskuluja. Miehelle ei määrätty enää ajokieltoa, sillä hän oli onnettomuuden jälkeen viisi kuukautta väliaikaisessa ajokiellossa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Luetuimmat