Maasotakoulun kapteeni sai sotilasansiomerkin poikkeuksellisesti jo ennen lippujuhlan päivää – Nopea toiminta pelasti sairauskohtauksen saaneen hengen

Kapteeni Matti Laitinen toimi ripeästi ja johti kokonaisuutta vaara-alueiden keskellä.

Maasotakoulu

Kapteeni Matti Laitinen sai sotilasansiomitalin tammikuussa. Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen myönsi sen Maasotakoulun johtajan, eversti Kari Pietiläisen esityksestä.
Kapteeni Matti Laitinen sai sotilasansiomitalin tammikuussa. Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen myönsi sen Maasotakoulun johtajan, eversti Kari Pietiläisen esityksestä.

Kapteeni Matti Laitinen sai sotilasansiomerkin poikkeuksellisesti tammikuussa, koska hän toimi erityisen ansiokkaasti sairaskohtaustilanteessa Maavoimien harjoituksessa.

Yleensä sotilaille myönnetään ansiomerkkejä vain Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta.

Maasotakoulun johtama harjoitus pidettiin Rovajärvellä marraskuussa.

Maavoimat kertoo tiedotteessa, että toiminnan nopeus oli ratkaisevaa hoidon aloittamisen kannalta. Tapahtumapaikka oli vaara-alueiden keskellä, ammunnat käynnissä ja lähin ambulanssi noin kolmen kilometrin päässä.

Tiedotteen mukaan kapteeni Laitinen vastasi evakuoinnin edellyttämistä toimista ja johti kokonaisuutta. Ammunnat saatiin keskeytettyä, joten lääkintähelikopteri ja siviiliambulanssi pääsivät alueelle.

Laitisen ripeän toiminnan avulla aloitettiin ensiapu ja huolehdittiin potilaan kunnosta odotusaikana sekä avustettiin alkuvaiheessa kenttäsairaanhoitajaa.

Näin säästettiin arvokkaita minuutteja, pidettiin potilas lämpimänä jatkotoimia varten ja potilas pääsi äkkiä hoitoon. Nopea tilanteenarviointi pelasti todennäköisesti potilaan hengen, tiedotteessa todetaan.

Lääkintähenkilökunnan lisäksi potilasta pelastamassa oli sotilaita Maasotakoulusta, Kainuun prikaatista ja Maavoimien esikunnasta.

Maasotakoulun johtajan, eversti Kari Pietiläisen mukaan Maasotakoulussa ei ole ainakaan viime vuosina myönnetty sotilasansiomerkkiä muina kuin Puolustusvoimain lippujuhlan päivinä.