Aurinko paistoi Konnunsuolla joulukuussa vain puoli tuntia, alkutalvi on ollut Lappeenrannassa poikkeuksellisen pimeä ja leuto

Aurinko paistoi Konnunsuolla joulukuussa vain puoli tuntia, alkutalvi on ollut Lappeenrannassa poikkeuksellisen pimeä ja leuto

Joulukuu oli Lappeenrannassa todistetusti hyvin hämärä. Ilmatieteen laitos tiedotti 21. joulukuuta, että aurinko oli näyttäytynyt joulukuussa Konnunsuon havaintoasemalla 24 minuutin ajan.

Vuoden 2017 kymmenen viimeistä päivää kartuttivat saldoa kuudella minuutilla, eli aurinko paistoi joulukuussa Konnunsuolla yhteensä puoli tuntia.

Esimerkiksi Helsinkiä auringonpaiste helli joulukuussa sentään 15 tuntia.

Ennätyssynkkä joulukuu Lappeenrannassa koettiin vuonna 2008, jolloin Lepolassa ei havaittu lainkaan auringonpaistetta. Vuoden 1984 joulukuussa aurinko paistoi Lappeenrannan lentoasemalla 24 minuuttia.

Näin vähäinen auringonpaisteaika on poikkeuksellinen, mutta samoilla leveysasteilla ei kuitenkaan ennennäkemätön. Etelä-Karjalan naapurimaakuntien havaintoasemien mittaushistoriasta edellinen harvinaisen hämärä joulukuu löytyy vuodelta 2013, jolloin Kotkassa auringonpaisteajaksi tuli 114 minuuttia.

Pimeyden lisäksi Etelä-Karjalassa oli joulukuussa myös hyvin lauhaa. Lappeenrannassa mitattu keskilämpötila —0,7 astetta poikkeaa 4,6 astetta pitkän ajan keskiarvosta.

Vuonna 2006 Lappeenrannassa oli joulukuussa peräti 6,8 astetta keskimääräistä lämpimämpää, mutta erikoisen lämpimiä olivat joulukuut myös vuosina 2007, 2011, 2013 ja 2015.

Lappeenrannan vuoden 2017 kylmimmät kuukaudet pitkän ajan keskiarvoon nähden olivat huhti-, touko-, kesä- ja heinäkuu. Elo-, syys- ja lokakuu olivat lämpötilojen keskiarvoiltaan tavanomaisia. Keskimääräistä lämpimämpiä olivat joulukuun lisäksi tammi-, helmi-, maalis- ja marraskuu.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet