Etelä-Karjala valmistautuu maakuntauudistustiiminsä alasajoon – Viialainen: ”Toivon, että kaikki valmistelut eivät mene hukkaan”

Matti Viialainen toivoo, ettei maakunta. ja sote-uudistusta valmistelleen tiimin työ valu kokonaan hukkaan, vaikka uudistus kaatui. Arkistokuva.
Matti Viialainen toivoo, ettei maakunta. ja sote-uudistusta valmistelleen tiimin työ valu kokonaan hukkaan, vaikka uudistus kaatui. Arkistokuva.

Viime viikolla päättyneestä maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelusta jäi käteen myös jotain käyttökelpoista. Näin tuumii Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen, vaikka päällimmäisenä tunteena onkin pettymys.

—Meitä kiinnosti ennen kaikkea monialainen maakunta eli Ely-keskuksen ja liiton tehtävien siirto maakunnalle. Tältä osin riippuu tulevasta hallitusohjelmasta, onko tässä näköalaa sille jatkotyölle, Viialainen sanoo.

—Soten osalta teimme aika paljon ict- ja digivalmistelua. Toivon että se ei mene kokonaan hukkaan. Ison työn tekeminen on turhauttavaa, jos iso osa siitä menee hukkaan.

Yhtenä valmistelun sivutuotteena Viialainen mainitsee Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan yhteisen tietohallinto- ja henkilöstöpalveluyhtiön. Meidän it ja talous eli Meita muodostui maakuntien yhtiöiden fuusiossa. Meita aloitti toimintansa vuoden alussa.

—Se toivon mukaan tuo säästöjä, kun saimme suuremman ict-yhtiön alueelle.

Viialaisen mukaan valmisteluun upposi kolmen vuoden aikana noin 2,5 miljoonaa euroa, josta liiton omaa rahaa oli noin 200 000–300 000 euroa. Loput tulivat valtion kassasta.

— Se ei suinkaan mennyt hukkaan. Sillä on työllistetty ihmisiä, ostettu palveluja ja maksettu kunnille ja Eksotelle korvauksia työpanoksista.

Suurin osa kuluista meni maakunnassa tehtyihin ict-valmisteluihin.

Viialainen sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten maakunnassa tehtiin työtä yhdessä.

— Maakunnan viestinnässä ja ilmeessä tehtiin paljon. Suurin saavutus oli toimijoiden hyvä yhteishenki ja yhteisen tehtävän eteen kokoontuminen.

Etelä-Karjalan maakunta- ja sote- uudistustiimissä työskentelee 11 henkilöä, joista viisi on määräaikaisissa työsuhteissa. Tämän lisäksi kymmeniä asiantuntijoita on työskennellyt uudistustyössä oman toimensa ohella. Maakunnassa valmistaudutaan päättämään hanke 30. kesäkuuta mennessä.

Juttua muokattu 13.3.2019 klo 17.23: Korjattu valmisteluun kuluneen rahan Etelä-Karjalan liiton osuudeksi 200 000—300 000 euroa.