Hillolla vai mantelilla -kysymys ei ole koko totuus — Laskiaispullasta voi kysyä myös, haluaako syöjä sen suklaalla, marsipaanilla, salmiakilla, marengilla, kirsikalla vai ehkä kinuskilla

Laskiaisleivonnaisen muoto voi olla yhtä hyvin pitko, kranssi tai kakku.

Kai Skyttä

Salla Loikkasen laskiaispulla saa muotoonsa vaikutteita kakusta ja maistuu marengille ja kirsikalle.
Salla Loikkasen laskiaispulla saa muotoonsa vaikutteita kakusta ja maistuu marengille ja kirsikalle.

Valmistetaan ensin yksi iso pullataikina ja lisätään siihen luovuutta reilulla kädellä. Minkälaisia uusia laskiaispullamakuja ja -muotoja keksivät ammattiopisto Sammon tulevat leipomoammattilaiset?

Niin monenlaisia, että kaikkia on mahdotonta maistaa yhden laskiaisen aikana. Kun ideointi on kerran päässyt vauhtiin, siitä ei meinaa tulla loppua.

Eikös laskiaispullan väliin voi laittaa mitä vaan? — Pauliina Manninen

Malleina marenkikakku ja kaurapaistos

Kai Skyttä

Kranssista tai pitkosta riittää porukalle, ja jokainen voi leikata sopivan palan.
Kranssista tai pitkosta riittää porukalle, ja jokainen voi leikata sopivan palan.

Salla Loikkasen laskiaispullan lähtöajatus oli marenkikakku. Leivonnainen koostuu kukkamaisessa asetelmassa olevista pullista, ja koko komeudesta voi leikata yhden ison hatun kerralla.

— Täytteenä on kirsikkahilloa, koska itse tykkään kirsikasta tosi paljon.

Loikkasen toisessa laskiaispullakakussa on vadelmatäyte, ja sen tomusokeroitu ulkonäkö tuo mieleen lumen. Ajatus heräsi Boston-kakusta ja lumipallokasasta.

Lotta Kärhän innoittajana taas toimi perinteinen kaurapaistos. Ajatuksena oli omenatäytteinen pulla, jonka päällä on kanelilla ja kardemummalla maustettua kauracrumblea eli -murua. Koeversioon tuli kuitenkin sekahedelmätäyte. Kermavaahto on perinteinen, koska se sopii kaurapaistoksen kanssa parhaiten.

— Päälle käy mikä tahansa muru, mutta kaura tuo rouheutta.

Kai Skyttä

Kauramuru tuo pullaan rouheutta.
Kauramuru tuo pullaan rouheutta.

Lempikarkit maustavat täytettä

Sini Koskelainen otti makua Marianne-karkeista, omista suosikeistaan. Hänestä sen minttusuklaa antaa mukavasti raikkautta makeaan pullaan.

— Täytteessä on kermavaahtoa, tuorejuustoa, valkosuklaata ja mariannerouhetta. Tämä on pakkaspäivään sopiva laskiaispulla.

Pauliina Manninen tuntee gluteenittoman pullan haasteet. Hän on keliaakikko itsekin ja onnistui laskiaispullataikinassaan kolmannella yrittämällä. Hänen pullaansa puraiseva luultavasti hätkähtää, sillä täytteessä yhdistyvät salmiakki ja puolukka sokerilla maustettuna. Toisessa pullassa taas on puolukkaa ja halvaa.

— Halvahan on melkein kuin mantelimassaa. Eikös laskiaispullan väliin voi laittaa mitä vaan?

Pinja Rouhiaisen leipomuksen harmahtava täyte herättää uteliaisuuden. Salaisuus on turkinpippuri-karkki.

Rouhiainen teki täytteestä vegaanisen Sure Whip -kermankorvikkeella. Sitä hän kuumensi, sulatti joukkoon turkinpippurirouhetta, jäähdytti seoksen ja vatkasi vaahdoksi.

Osittain samalla linjalla on Katariina Laukkanen, joka laittoi pullan väliin kinuskia ja kirpeää kermavaahtoa. Kirpeys tulee turkinpippurin hedelmäisestä hot & sour -versiosta.

— Kinuski tasapainottaa kirpeyttä. Pelkkä kinuski taas olisi ollut liian makea.

Laukkasen toisessa pullassa täytteet ovat perinteiset, mutta pullan päällä on murotaikinasta tehty päällys.

Ideoita voi ammentaa klassikkokakuista

Kai Skyttä

Eija Kuningas kertoo, että pulla on leipomoalalle suuntautuville tärkeä tuote, sillä se on suomalaisten kestosuosikki, jota kuluu paljon myös arkena. Tuunaamisessa pitää tasapainoilla uusien vivahteiden ja perinteisten odotusten välillä.
Eija Kuningas kertoo, että pulla on leipomoalalle suuntautuville tärkeä tuote, sillä se on suomalaisten kestosuosikki, jota kuluu paljon myös arkena. Tuunaamisessa pitää tasapainoilla uusien vivahteiden ja perinteisten odotusten välillä.

Eija Kuningas lähti liikkeelle ruotsalaisesta prinsessakakku-vaikutteisesta laskiaispullasta. Siinä missä länsinaapurit kuorruttavat koko pullan prinsessakakusta tutulla virheällä marsipaanilla, Kuningas oli maltillisempi. Yhden pullan vihreä kuorrute peittää hatun, toisessa sitä on koristeena hatun päällä. Välissä on vaniljakermaa ja vadelmahilloa.

— Miksei laskiaispullia voisi olla muidenkin kakkujen mukaan? Kuningas mietti.

Niinpä hän taiteili suklaisen schwarzwald-laskiaispullan. Siinä on tietysti kirsikkahilloa, suklaakermatäyte, suklaakuorrutus ja suklaalastuja.

— Tämä on helppo tehdä kotonakin. Suklaan voi vaikka pursottaa.

Vielä kokeilematta jäivät esimerkiksi lakkakakku-, kinuskikakku- ja sahcerkakku-versiot.

Kranssiinsa hän laittoi täytteeksi poikkeuksellisen laadukasta Valrhonan mantelimassaa, sillä epäilee, että mantelitäytettä vieroksuvat eivät ole saaneet riittävän hyvää mantelimassaa.

Kai Skyttä

Schwarzwald-pulla maistuu suklaiselle.
Schwarzwald-pulla maistuu suklaiselle.

Kotikeittiön leipuri voi oikaista

Jos pullataikinan tekeminen ei innosta kotikeittiössä tai siihen ei ole aikaa, voi oikaista. Sammon jauhopeukalot vinkkaavat, että kaupasta voi ostaa valmiin taikinan tai raakoja pakastepullia. Itse paistamalla ja täyttämällä saa mieleiset lisukkeet ja koristeet sekä kotiinsa leijailevan pullantuoksun.

Pullien kehittäjät

Ammattiopisto Sammon opiskelijoita ja henkilökuntaa Lappeenrannassa.

Ryhmän opiskelijat valmistuvat leipuri-kondiittoreiksi ensi keväänä.

Heidän ohjaajansa on lehtori Markku Vengasaho.

Kai Skyttä

Maltilliset prinsessapullat.
Maltilliset prinsessapullat.

Luetuimmat