Yksityissairaala toisi venäläisiä asiakkaita keskussairaalaan Lappeenrantaan, Hyksin kiinnostunut yhteistyöstä Eksoten kanssa

Eksote tarvitsee lisää potilaita, jotta toimenpidemäärät saadaan tarpeeksi suuriksi. Leikkauksia kertyy nyt nippanappa tarpeeksi tai liian vähän.

Eksote tarvitsee lisää leikattavaa, jotta keskittämisasetuksen vaatimat toimenpidemäärät täyttyvät jatkossakin
Eksote tarvitsee lisää leikattavaa, jotta keskittämisasetuksen vaatimat toimenpidemäärät täyttyvät jatkossakin

Yksityissairaala Hyksin Oy uskoo Lappeenrantaan riittävän venäläisiä asiakkaita. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yksityissairaalan toimitusjohtaja  Markus Orava sanoo yhtiöllä olevan sekä valmiutta että kiinnostusta tehdä yhteistyötä Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin (Eksote) kanssa.

— Uskon, että yhteistyö lähtee ulkomaalaisista potilaista, erityisesti venäläisistä. On ihan hyvä idea tuoda toimintaa Hyksinin kautta Etelä-Karjalaan.

Uskon, että yhteistyö lähtee ulkomaalaisista potilaista, erityisesti venäläisistä. Markus Orava

Hyksin vuokraisi Eksoten leikkaussaleja ja lääkäreitä

Eksoten toimitusjohtajan Pentti Itkosen mukaan hyvin alustavien tunnustelujen mukaan Hyksin voisi vuokrata keskussairaalasta toimenpidetiloja ja leikkaustilaa.

— Meidän lääkärimme olisivat sen ajan Hyksinin palveluksessa, kun he leikkaavat näitä yksityispotilaita. Toinen malli olisi, että Eksote olisi osakkaana, kuvailee Itkonen.

Markku Orava sanoo, että Eksoten kanssa toimittaisiin samaan tapaan kuin nyt HUS:n kanssa.

Jos yhteistyö etenisi, Eksote ottaisi ensimmäiset yksityispotilaat Itkosen mukaan vastaan ehkä jo keväällä.

Yksityisasiakkaita haalitaan muualtakin

Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) sanoo, että Eksoten on saatava lisää potilaita, jotta turvataan laajan päivystyksen sairaalan olemassaolo.

— Meidän lääkärimme tekisivät Hyksinille töitä iltaisin. Moni lääkäri tekee jo nyt mielellään lisätyötä.

Vesterisen mukaan Eksote toivoo potilaita myös muualta yksityismarkkinoilta kuten työterveyshuollosta tai vakuutusyhtiöiltä.

— Eikä ole poissuljettua, että meille tulee myös ulkomaalaisia asiakkaita, toteaa Vesterinen, joka pari vuotta sitten tyrmäsi Eksoten terveysturismikaavailut.

Eksote täydentäisi Hyksinin palveluja

Eksote markkinoi julkisen puolen tekonivelleikkauksiaan, joihin jono on maan lyhin

Hyksinin asiakkaista 80 prosenttia on ulkomaalaisia. Yhtiö pääsi viime vuonna ensimmäistä kertaa voitolliseen tulokseen 6,4 miljoonan euron liikevaihdolla.

Venäläiset ostavat Hyksiniltä vaativaa neurokirurgiaa. Eniten kysytään aivo- ja syöpäleikkauksia.

— Eksote voisi tavallaan täydentää meidän palveluamme. Lappeenrannassa voisi olla paremmat mahdollisuudet tehdä tutkimuksia ja ottaa vastaan sellaisia potilaita, joita meidän kapasiteetti ei anna myöten ottaa sisään.

Orava uskoo, että ulkomaalaisten kysyntä leikkauksista kasvaa edelleen.

— Se toki vaatii kovia markkinaponnisteluja eritysesti Pietarissa. Venäläisiä menee nyt hoitoon etenkin Saksaan, Israeliin ja Turkkiin.

Eksoten odottamia yksityisasiakkaita ei ole vielä tullut

Eksote on voinut jo muutaman vuoden ottaa yksityisasiakkaita, jos on vapaata kapasiteettia. Alun perin uskottiin venäläisten hakevan palveluita keskussairaalasta.


— Ei potilaita ole tällä tavalla tullut, että me vain odotamme. Itse on tehtävä työtä sen puolesta, markkinoitava ja haettava kumppaneita, sanoo Itkonen.

Fakta: Monia leikkauksia tehdään nyt liian vähän

Eksoten päättäjät antoivat viime viikon strategiaseminaarissa toimitusjohtaja Pentti Itkoselle luvan jatkaa neuvotteluja yksityisasiakkaiden saamiseksi keskussairaalaan.

kai skyttä

Eksote on valittu yhdeksi maan 12:sta laajan päivystyksen sairaaloista.

Se on yksi keino kasvattaa Eksoten joillakin aloilla uhkaavan pieniä toimenpidemääriä. Eksote yrittää saada yksityisasiakkaita myös muuta kautta. Julkisen puolen asiakkaita houkutellaan mainonnalla.

Ensi vuonna voimaan astuvan keskittämisasetuksen mukaan esimerkiksi lonkkaleikkauksia pitää kertyä tietty minimimäärä, jotta toimenpiteitä saa tehdä.

Lonkan ja polven tekonivelleikkauksissa Eksoten pääsee tavoitemääriin. Selkäkirurgian ja rintasyöpäleikkauksien määrät ovat lähellä tavoiteltuja.

Olkapään tekonivelleikkauksia, tekonivelen uusintaleikkauksia sekä monia syöpäleikkauksia tehdään vähemmän kuin asetuksessa vaaditaan.


Eksote on nimetty yhdeksi maan 12:sta laajan päivystyksen sairaalasta. Se edellyttää, että sairaalassa on tarjolla useiden erikoisalojen osaamista.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet