Kommentti: Talviaika tyhjentäisi Satamatorin terassit liian aikaisin

Kai Skyttä, c282d507-6dbe-4197-9937-732b915d8651

Kommentti: Talviaika tyhjentäisi Satamatorin terassit liian aikaisin

Ikuinen talviaika, kuka sitä haluaa?

Talviajassa esimerkiksi Lappeenrannan Satamatorin terassit tyhjenisivät nykyistä varhemmin. Aurinko painuisi Linnoituksen vallien taa, ja viileys karkottaisi väen kotiin ja keskikaupungille.

Käytännössä illat Saimaalla loppuisivat lyhyeen.

Veneily kärsisi. Merimerkkien häiriintyneitä jouluvaloja muistuttavan välkkeen voisi toki kokea entistä useammin, mutta käytännössä illat Saimaalla loppuisivat lyhyeen.

Rantakallioiden pinta viilenisi aiemmin, ja neljän seinän sisus kutsuisi. Niin kuin Suomen latu -järjestö huomauttaa, ulkona liikkuminen vähenisi. Töiden jälkeen ei ehtisi sieneen.

Entä turistit, jotka saapuvat elo—syyskuussa. Jo nyt Etelä-Karjala näyttäytyy heille iltaisin autiona. Mitä jos toiminta loppuisi tuntia aikaisemmin?

Kun koulujen kesäloma siirtyy eurooppalaiseen rytmiin, aikaisin hämärtyvistä illoista nousee mekkala.

Palasin vuosi sitten Lappeenrantaan kuukausien ulkomailla olon jälkeen. Oli ihanaa huomata, kuinka valoisaa kotikonnuilla oli vielä syyskuussa. Illalla paistava aurinko ja myöhäinen valo antoivat virtaa arkeen.

Tarvitaanko tätä valoa todella aamuihin? Aurinkohan paistaa usein jo ennen kuin myöhäisimmät ehtivät nukkumaan.

Kesäaikaa on perusteltu energiansäästöllä ja talviaikaa bisneksellä. Oikeasti merkityksellistä on luonnonvalon määrä jokapäiväisessä arjessa. Kansainvälisesti toimiva väki on aikaeroihin ja kellon siirtoihin sopeutunut ja joutuu sopeutumaan jatkossakin.

Kellojen kääntäminenkin voi sitä paitsi olla paitsi ärsyttävää, myös hauska rituaali. Lapsuuteni harrastusporukan perinne oli mökkiviikonloppu talviajan alkaessa. Mentiin Porvooseen kelloja kääntämään.

Uusimmat uutiset