Saimaannorpan pesärauha on julistettu – Surkeissa oloissa on saatu kolattua vain 150 apukinosta

Kuutti saattaa selvitä myös avojäällä, jos emoa ei häiritä ja se saa poikasta rauhassa hoivata.

Timo Seppäläinen

Saimaannorppien pesintä on pian alkamassa Saimaalla ja siksi on julistettu pesärauha.
Saimaannorppien pesintä on pian alkamassa Saimaalla ja siksi on julistettu pesärauha.

Ympäristöjärjestö WWF on julistanut saimaannorpan pesärauhan alkaneeksi sunnuntaina 23. helmikuuta, järjestö tiedottaa. WWF vetoaa Saimaalla liikkuviin, että nämä välttäisivät pesien läheisyydessä liikkumista.

Saimaannorppa synnyttää helmi–maaliskuussa. Pesärauha häiriintyy helposti, ja tänä vuonna pesärauha on erityisen tärkeä leudon talven muodostaman lisäuhan vuoksi.

– Ihmisen aiheuttama häiriö voi ajaa emon ja kuutin veteen, jolloin pieni poikanen kylmettyy herkästi. Siksi pesärauhan julistus on tärkeä osa saimaannorpan suojelua, kertoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen tiedotteessa.

Normaalisti norppa synnyttää poikasensa rantakinokseen kaivamaansa lumipesään. Pesä suojaa poikasta pedoilta ja hyiseltä viimalta. Tänä vuonna lunta ei oikein ole ja jääkin on heikkoa.

Metsähallituksen johdolla norpille on saatu kolattua noin 150 apukinosta ja Saimaalle on viety noin 20 keinopesää. Harvinaisen leudon talven vuoksi kinoksia saatiin tehtyä vähemmän kuin aiempina kolausvuosina ja ne myös jäivät suunniteltua pienemmiksi.

Kuutti saattaa selviytyä myös avojäällä, jos emo saa hoivata sitä rauhassa. Jäällä makaavaa kuuttia ei pidä lähestyä, mutta havainnosta on syytä ilmoittaa Metsähallitukselle.

Saimaannorppia arvioidaan olevan noin 410. Laji on edelleen erittäin uhanalainen kalaverkkojen, ihmisen aiheuttamien häiriöiden ja ilmastonmuutoksen vuoksi.