Palokunta kävi vaihtamassa pariston palovaroittimeen keskellä yötä Sammonlahdessa, kun asukas ei ollut kotona — Palovaroittimen sammutustyö työllistää pelastuslaitosta säännöllisesti

Pekka Hölkki

Palovaroittimen paristo kannattaa vaihtaa kerran vuodessa.
Palovaroittimen paristo kannattaa vaihtaa kerran vuodessa.

Palovaroitin piippasi tyhjän pariston takia kerrostalohuoneistossa Lappeenrannassa perjantain vastaisena yönä. Etelä-Karjalan pelastuslaitos kävi sammuttamassa yksinään piipittäneen palovaroittimen Sammonlahdessa Liesharjunkadulla. Palovaroittimen ääneen reagoi naapuri, joka hälytti apua paikalle kello 5.23.

Kiinteistönhuoltoyhtiö avitti palokunnan sisälle asuntoon, koska huoneiston asukas ei ollut kotona.

Vuoromestari Olli Tarhosen mukaan palokunta käy sammuttamassa aiheettomasti hälyttävän palovaroittimen useita kertoja kuukaudessa.

Kun palokunta on varmistanut, ettei tulipaloa ole, yrittää se tavoittaa piipittävän asunnon asukkaita puhelimitse. Jos heitä ei saa kiinni tai heidän numeroaan ei löydy, kuten tässä Sammonlahden tapauksessa, turvautuu palokunta talon huoltoyhtiöön tai voimakeinoihin.

— Meillä on muutamia tapoja murtaa ovi niin sanotusti siististi. Murtokeinoihin vaikuttavat esimerkiksi oven tyyppi ja talon ikä, Tarhonen kertoo.

Jos palokunta joutuu menemään ihmisen kotiin omin avuin, jättää se asukkaalle viestin siitä, että kävi vaihtamassa pariston palovaroittimeen.

— Usein ihminen soittaa jälkikäteen ja varmistaa asian, vaikka viestimme on hyvin selkeä.

Palovaroittimet sattuvat usein hälyttämään patterin loppumisesta yöaikaan tai asukkaiden ollessa reissussa.

Tarhosen mukaan ihmiset muistavat varmistaa palovaroittimiensa toimivuuden yleensä hyvin.

— Varoittimien yhdeksän voltin paristo kannattaa vaihtaa kerran vuodessa. Kerran kuukaudessa on hyvä testata patterin kunto palovaroittimesta, Tarhonen neuvoo.

Tarhonen muistuttaa, ettei hätänumeroon soittamista kannata viivytellä, jos kuulee palovaroittimen ääntä liian pitkään.

— Palovaroittimen äänen kuullessaan on ensisijaisen tärkeää soittaa 112:een.