Tulli pyytää oikeutta määräämään yrittäjän omaisuutta hukkaamiskieltoon — Yrittäjän epäillään haudanneen 3 700 tonnia muovia ja yhdyskuntajätettä maahan

Verohallinnon mukaan vältettyjen verojen määrä on useita satoja tuhansia euroja.

Moises Garibay

Tulli pyytää oikeutta määräämään yrittäjän omaisuutta hukkaamiskieltoon — Yrittäjän epäillään haudanneen 3 700 tonnia muovia ja yhdyskuntajätettä maahan

Tulli on hakenut käräjäoikeudelta jätteiden maahan hautaamisesta epäillyn eteläkarjalaisen elinkeinotoiminnan harjoittajan omaisuutta hukkaamiskieltoon.

Yrittäjän epäillään haudanneen tuhansia tonneja muovia ja yhdyskuntajätettä maahan. Poliisi tutkii epäiltyä ympäristön turmelemista ja Tulli epäiltyä veropetosta. Veropetosepäily liittyy siihen, että epäilty on välttänyt jäteveroja, kun ei ole hävittänyt niitä asianmukaisesti.

Asiaa käsiteltiin tiistaina aamulla Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Oikeus antaa päätöksen myöhemmin.

— Omaisuutta haettiin hukkaamiskieltoon. Olen hakenut vakuustakavarikkoon vältettyjen jäteverojen määrän, joka perustuu Verohallinnon antamaan alustavaan jäteverolaskelmaan. Jätteiden määrä perustuu Lappeenrannan ympäristötoimen tekemään tarkastuskertomukseen, Tullin tutkinnanjohtaja Sanna Kuparinen sanoo.

— Puhutaan sadoista tuhansista euroista.

Vakuustakavarikkoa haetaan yleensä siksi, että epäilty voidaan tuomita maksamaan vahingonkorvausta ja että omaisuutta ei siirretä velkojien ulottumattomiin.

 

Verohallinto tekee tarkastuskertomusta

Alustavasti jätteiden määrän on arvioitu olevan noin 3 700 tonnia. Verohallinto tekee parhaillaan tarkastuskertomusta tapauksesta. Kuparinen toivoo, että tarkastuskertomus valmistuisi muutamien kuukausien kuluessa.

Jätteiden määrä voi suhteuttaa siihen, että Etelä-Karjalan jätehuolto otti vastaan ja käsitteli noin 58 000 tonnia erilaisia jätteitä vuonna 2017. Yhtä viikkoa kohden laskettu määrä on noin 1 124 tonnia.

Etelä-Karjalan jätehuolto otti noin kolmessa viikossa vastaan saman verran jätettä kuin tutkinnassa olevassa tapauksessa epäillään haudatun.

Jäteveron suuruus lasketaan tonneissa. Keskimäärin jäteveron suuruus on 70 euroa tonnilta, Kuparinen sanoo.

Näillä luvuilla laskettuna maksamatta jääneen jäteveron suuruus olisi noin 260 000 euroa.

Poliisi odottaa laboratorionäytteiden tuloksia epäiltyyn ympäristön turmelemiseen liittyen, tutkinnanjohtaja Sanna Hedman kertoo.

Epäillyn puolustus ei halua kommentoida tapausta ennen käräjäoikeuden päätöstä.