Sudet raatelivat neljä lammasta hengiltä Kouvolassa perjantain ja lauantain välisenä yönä: Viides lammas pakeni hädissään aitauksesta sähkölankojen läpi ja piiloutui riiheen

Lampaiden kimppuun hyökänneet sudet ammuttiin poliisin päätöksellä lauantaina. Uutisessa on kuvia, jotka saattavat järkyttää.

Katja Juurikko

Sudet tappoivat neljä lammasta Sippolan Matarojalla Pirjo ja Marko Vanhalan tilalla.
Sudet tappoivat neljä lammasta Sippolan Matarojalla Pirjo ja Marko Vanhalan tilalla.

Sudet ovat raadelleet perjantaina ja lauantain välisenä yönä neljä lammasta kuoliaaksi Sippolassa Kouvolassa. Lampaista yksi oli syöty lähes kokonaan ja kolme muuta oli purtu hengiltä.

Suurpetoyhdyshenkilö Tom Rikberg pitää tapausta erittäin poikkeuksellisena. 

—Sudet ovat tulleet kolmen hehtaarin suuruiselle pellolle, joka on kauttaaltaan ympäröity sähköaidalla, jossa on kuusi lankaa ja virta päällä. 

Siitä ne eivät ole uskaltaneet läpi, mutta ne ovat päässeet aitaukseen kaivautumalla sähköaitojen alitse.

—Sudet ovat tehneet monta lähestymisyritystä. Ne eivät ole välittäneet edes tilan koirien äänistä, eikä traktorin äänistä aamuvarhaisella. 

Koirat haukkuivat raivoisasti, mutta sudet olivat hiljaa

Tilan omistajat Pirjo ja Marko Vanhala heräsivät keskellä yötä koirien haukuntaan. Tilalla on kaksi pyreneittenmastiffia, jotka asuvat yötä päivää ulkosalla. Myös ulkona olleet hiehot pitivät keskellä yötä kovaa meteliä.

— Kävin ulkona katsomassa tilannetta, mutta mitään ei näkynyt, eikä kuulunut. Koirat ovat pitäneet yöllä meteliä jo useamman yön peräkkäin, Pirjo Vanhala kuvailee.

Aamulla tilan isäntä Marko Vanhala meni viideltä navettaan. Tuolloin oli vielä pimeää. Kun Vanhala tuli navetasta kuuden jälkeen ulos, näki hän aitauksessa raadeltuja lampaita. 

Tom Rikberg

Suurpetoyhdyshenkilö Tom Rikberg vieraili tilalla heti aamusta. Rikbergin ottamissa kuvissa näkyy raadeltuja lampaita.
Suurpetoyhdyshenkilö Tom Rikberg vieraili tilalla heti aamusta. Rikbergin ottamissa kuvissa näkyy raadeltuja lampaita.

Pian tämän jälkeen Pirjo Vanhala käveli aitaukseen, jossa raadellut lampaat olivat. Tällöin hän näki sähköaidan toisella puolella kauempana pellolla kaksi sutta. 

— Ne lähtivät tulemaan kohti, mutta pysähtyivät noin 60 metrin päähän. Lähimmäksi tullut susi näytti todella isolta, se oli valtava, Vanhala kuvailee.

— Juttelin mieheni kanssa koko ajan ja sudet vain katsoivat meitä. Tähän kului useampi minuutti. Sitten ne lähtivät pois.

Samassa aitauksessa on 17 vasikkaa

Raadellut lampaat olivat samassa aitauksessa viidennen lampaan sekä 17 vasikan kanssa. Vasikat selvisivät säikähdyksellä.

Aitauksessa ollut viides lammas oli paennut yön pimeydessä hädissään kuuden sähkölangan läpi. Lammas löytyi aamulla elossa maatilan pihapiiristä riihestä.

Se oli paennut riiheen, koska se oli hakenut turvaa riihen lähettyviltä yönsä viettäviltä perheen kahdelta koiralta, tilan emäntä Pirjo Vanhala kertoo.

Vanhalan tilan pyreneittenmastiffit saavat kulkea yöllä vapaana. Ne eivät kuitenkaan uskalla mennä sähköaitojen takia lampaiden ja vasikoiden aitaukseen.

Tom Rikberg

Samassa aitauksessa on 17 hiehoa. EU-direktiivien takia ne joutuvat viettämään yönsä vielä toistaiseksi ulkona. 
Samassa aitauksessa on 17 hiehoa. EU-direktiivien takia ne joutuvat viettämään yönsä vielä toistaiseksi ulkona. 

Tutkittuaan asiaa Vanhaloille selvisi, että sudet olivat päässeet aitaukseen kaivautumalla aidan alitse kohdasta, joka on päärakennuksesta ja koirista katsottuna kauimpana pellolla.

Vanhalat uskovat, että sudet ovat seuranneet lammas- ja vasikka-aitauksen tapahtumia jo useampana iltana ja yönä, sillä koirat ovat haukkuneet edellisinä öinä ja iltoina poikkeuksellisesti.

Vanhalan tilalla on kaikkiaan 120 nautaa, joista enimmät ovat vielä ulkona laitumella. Vain kaikista pienimmät, alle puolivuotiaat vasikat ovat sisällä navetassa.

Sudet ammuttiin

Poliisi päätti lauantaina iltapäivällä kahden suden lopettamisesta ja pyysi suurriistavirka-apua Sippolan riistanhoitoyhdistykseltä.

— Tällä päätöksellä pyritään välttämään se, että ihminen ei joudu suden kanssa tekemisiin, perusteli päätöstä rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisista.

Poliisin mukaan Sippolassa on ollut syyskuussa useita susihavaintoja metsissä ja pelloilla. Niistä ja niiden jäljistä on tehty varmoja havaintoja.

Sudet ammuttiin lauantai-illan ja sunnuntaiaamun aikana Sippolassa.

Pöyhönen kertoo, että lopettamisen teki Sippolan riistanhoitoyhdistys, jolle tehtävä oli annettu.

— Ensin he tunnistivat sudet samoiksi yksilöiksi, jotka ovat pyörineet alueella. Sen jälkeen ne lopetettiin.

Pöyhösen mukaan susien ruhot on paketoitu ja ne odottavat lähtöä jatkotutkimuksiin Eviran toimipisteeseen Ouluun.