Kuvaputkitelevisio syttyi palamaan palvelukodissa Lappeenrannassa, ja kolme asukasta vietiin tarkastettavaksi sairaalaan — Pelastuspäällikkö kehottaa poistamaan vanhat Salorat ja Finluxit käytöstä

Automaattinen sammutusjärjestelmä sammutti palon. Kolme asukasta ehti hengittää savua.

Minna Mänttäri

Palvelukodin henkilökunta evakuoi asukkaat muualle palvelukodin tiloihin. Pelastuslaitos hoiti savutuuletuksen ja siivosi sammutusvaahdot.
Palvelukodin henkilökunta evakuoi asukkaat muualle palvelukodin tiloihin. Pelastuslaitos hoiti savutuuletuksen ja siivosi sammutusvaahdot.

Vanha Finluxin kuvaputkitelevisio syttyi palamaan palvelukoti Wäinönkodissa Lappeenrannan Kauppakadulla tiistai-iltana. Hälytys tuli automaattihälytyksenä kello 17.23 ja muuttui pian keskisuureksi rakennuspalohälytykseksi.

Sammutusjärjestelmä taltutti palon, eikä tuli ollut vaarassa levitä huoneen ulkopuolelle. Savua muodostui kuitenkin runsaasti. Kolme henkilöä ehti hengittää savua, ja heidät vietiin sairaalaan tarkastettaviksi. Sairaalaan viedyistä kaksi oli ollut huoneessa, jossa palo syttyi, ja yksi sen ulkopuolella.

Nyt näitä samanlaisia televisioita näkyy vanhusten huoneissa ja kesämökeillä ja niin edespäin.

Ensihoito tarkasti paikan päällä myös muiden asukkaiden voinnin. Palvelukodissa on 16 asuntoa, joiden asukkaat ovat joko palveluasumisen tai tehostetun palveluasumisen piirissä.

Palokunta savutuuletti huoneen ja siivosi sammutusvaahdot lattialta. Huone meni toistaiseksi asuinkelvottomaan kuntoon.

Vanha Finlux tai Salora on tulipaloriski

Palon aiheuttanut televisio oli vanha Finluxin kuvaputkitelevisio. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle kertoo, että samanlaiset Finluxit ja Salorat aiheuttivat 1980-luvun lopulla satoja tulipaloja.

— Nyt näitä samanlaisia televisioita näkyy vanhusten huoneissa ja kesämökeillä ja niin edespäin.

Televisiopalosta muodostuu vaarallisia savukaasuja, jotka säilyvät useamman päivän. Westerstråhle suositteleekin hankkiutumaan riskilaitteista eroon.

— Periaatteessa en mainosta mitään televisiomerkkiä, että se syttyy. Mutta koska näitä ei enää valmistetakaan, niin uskallan mainita varoitusmielessä nämä kaksi vanhaa merkkiä.

Kyse on nimenomaan kuvaputkitelevisioista.

— Nykyajan televisiot eivät ole tietääkseni aiheuttaneet paloja, niihin voi luottaa oli merkki mikä tahansa.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut