Taipaleen seurakunta on tuloillaan ja Länsi-Saimaan seurakuntaliitos etenee — Lemin kirkkovaltuusto hyväksyi liitosesityksen niukalla äänten enemmistöllä 8— 7

Savitaipaleen kirkkovaltuusto esittää seurakuntaliitosta äänin 9—6. Taipalsaaren kirkkovaltuusto on liitoksen kannalla äänin 13—4 .

Etti Kantola

Lemin kellotapuli ja kirkko. Arkistokuva.
Lemin kellotapuli ja kirkko. Arkistokuva.

Esitys Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Lemin seurakuntien yhdistymisestä Taipaleen seurakunnaksi sai tuulta purjeisiinsa kolmen kirkkovaltuuston samanaikaisissa kokouksissa maanantai-iltana.

Lemin, Taipalsaaren ja Savitaipaleen kirkkovaltuustot ovat liitoksen kannalla, tosin kukin äänestäen. Valtuustojen hyväksymän esityksen mukaan Taipaleen seurakunta perustetaan ensi vuoden alussa.

Esitys Taipaleen seurakunnan perustamisesta lähetetään Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituliin ja sieltä edelleen kirkkohallitukselle.

Lemi kannatti niukasti

Lemin kirkkovaltuusto esittää liitosta äänin 8—7 eli vastoin kirkkoneuvoston esitystä.

Keskustelun aikana Matti Huttunen teki Markku Pesarin kannattamana vastaesityksen liitoksen puolesta.

Äänestyksessä liitosta kannattivat Huttusen ja Pesarin lisäksi Olavi Pikkarainen, Esko Buuri, Teemu Kemppinen, Anneli Lattu, Seija Tapanainen ja Paula Tuomi.

Seurakuntaliitosta vastustivat Anu Karhu, Eija Kuitto, Ritva Laurikainen, Lasse Lehtimäki, Mikko Muukka, Jukka Rasa ja Vesa Värtö.

Asiasta päättäminen kaikkine keskusteluineen kesti toista tuntia. Keskustelu sujui rauhallisesti. Liitos oli ainut varsinainen kokousasia.

Savitaipale Lemiä selvemmin liitoksen kannalla

Savitaipaleen kirkkovaltuusto esitti seurakuntaliitosta äänin 9—6, vilkkaan ja asiallisen keskustelun päätteeksi. Kokous kesti reilun tunnin, ja liitos oli ainoa merkittävä kokousasia.

Kirkkovaltuusto joutui äänesätmän, koska Lilja Toura esitti Jarmo Jukkaran kannattamana liitoksen hylkäämistä.

Seurakuntaliitosta kannattivat Maiju Hölsä, Antti Nuppola, Auli Grenfors, Tuula Jäkälä, Maria Karhula, Kari Kotirinta, Aila Rautio, Jarmo Suutari ja Tuula von Hertzen.

Seurakuntaliitosta vastustivat Touran ja Jukkaran lisäksi Paavo Kallio, Lea Mäkelä, Tauno Outinen ja Satu Suutari.

Mari Männistö

Seurakuntaliitosesityksen mukaan Savaitaipaleen kirkko on Taipaleen seurakunnan pääkirkko. Se on keskellä uutta seurakuntaa.
Seurakuntaliitosesityksen mukaan Savaitaipaleen kirkko on Taipaleen seurakunnan pääkirkko. Se on keskellä uutta seurakuntaa.

Taipalsaari kannatti reilusti

Taipalsaarelle kirkkovaltuuston kokous kesti pisimpään, koska esityslistalla oli seurakuntaliitoksen lisäksi myös kirkon sisätilojen remonttilainan hyväksyminen.

Kirkkovaltuusto oli selvästi seurakuntaliitoksen kannalla, äänin 13—4 . Kaksi kirkkovaltuutettua oli poissa.

Seurakuntien yhdistymisen puolesta äänestivät Marjukka Ahtiainen, Terhi Hulkkonen, Sanna Kontunen, Aulis Kosonen, Hanna Kuivanen, Samuli Kurkaa, Anja Liimatainen, Ilpo Mikkonen, Leo Peuha, Marja-Leena Siipola, Annikki Sirén, Virpi Turkkila ja Minna Valtonen.

Nykytilan kannalla olivat Riitta Ahvonen, Matti Hölsä, Elma Mikkola ja Merja Pelli-Kruskopf.

— Työt seurakuntajaon muuttamiseksi alkavat nyt toden teolla. Seurakunnille määrätään järjestelytoimikunta, ja kirkkovaltuustojen esitys toimitetaan Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulille ja sieltä edelleen kirkkohallitukselle, Taipalsaaren kirkkovaltuuston puheenjohtaja Anja Liimatainen sanoo.

Kirkkoneuvostot olivat erimielisiä

Kai Skyttä

Taipalsaaren kirkko. ja kellotapuli. Arkistokuva.
Taipalsaaren kirkko. ja kellotapuli. Arkistokuva.

Seurakuntaliitosta käsiteltiin Länsi-Saimaan seurakuntien kirkkoneuvostoissa pari kuukautta sitten.

Lemin kirkkoneuvosto esitti kirkkovaltuustolle äänin 5—3 liitoksen hylkäämistä.

Savitaipaleen kirkkoneuvosto esitti kirkkovaltuustolle äänin 3—3 liitoksen hyväksymistä. Kirkkoneuvoston puheenjohtajan, vt. kirkkoherra Hanna Kilkkisen puoltoääni käänsi tasatuloksen myönteiselle kannalle.

Taipalsaaren kirkkoneuvosto esitti kirkkovaltuustolle äänin 5—2 liitossuunnitelman hyväksymistä ja Taipaleen seurakunnan perustamista.

Luetuimmat