Facebook-postaus toi ison laskun — yrityksen pitää sietää enemmän kritiikkiä kuin yksityisen, sanoo viestintäoikeuden professori

Lukas Pearsall

Postausten, kuvien ja videoiden jakaminen verkossa on arkipäiväistä, mutta asiaan liittyvä lainsäädäntö ei ole yhtä tuttua. Usein rikoksen tunnusmerkistö täyttyy, jos materiaalin lataaminen nettiin vaikuttaa maalaisjärjellä ajateltuna loukkaavalta.

Taipalsaarelaisen Pasi Havukaisen postiin kilahti viime lauantaina 248 000 euron suuruinen lasku. Maksuaikaa on 14 päivää, ja eräpäivä on 25. helmikuuta.

Laskun lähetti paikallinen insinööritoimisto, korvausvaatimuksena aiheettomasta kirjoittelusta sosiaalisessa mediassa. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Yrityksen pitää kuitenkin sietää enemmän kuin yksityisen.

— Kuluttajalla on lähtökohtaisesti oikeus ilmaista kokemuksiaan yrityksistä, toteaa Päivi Korpisaari, Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori.

Raja menee oikean ja valheellisen tiedon levittämisessä.

— Valheellisen tiedon levittäjä voi joutua vahingonkorvauslain mukaiseen korvausvastuuseen, jos korvausvastuulle on vahingonkorvauslain edellyttämät, erittäin painavat syyt.

Käytännössä yrityksen on osoitettava esimerkiksi kirjanpidon tai todistajien avulla, kuinka paljon tulonmenetyksiä valheellisen tiedon levittäminen on sille aiheuttanut.

Taloriita juontaa vuoteen 2010, kun Havukainen rakennutti itselleen omakotitalon Taipalsaarelle. Ajan mittaan hän on löytänyt avaimet käteen -periaatteella rakennetusta talosta lukuisia rakennusvirheitä.

Havukainen on reklamoinut virheistä kolmelle taloa rakentaneelle yhtiölle. Yhtiöiden mukaan syy ei ole niissä.

Havukainen piti talossaan katselmuksen rakennusvirheoikeudenkäyntiä varten perjantaina 10. helmikuuta, ja kutsui paikalle myös rakentamisesta vastanneet yhtiöt. Nämä eivät tulleet.

Ärtynyt talonomistaja julkaisi Facebookissa kirjoituksen, mainitsi yhtiöt nimeltä ja kehoitti välttämään niiden palveluita.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.