Viranomaisten kuvat paljastavat jättimäisen laittoman kaatopaikan kokoluokan – Muovin maastoon kippaamisesta epäillyn eteläkarjalaisyrittäjän omaisuuden takavarikko aloitettu

Käräjäoikeus määräsi epäillyn omaisuutta hukkaamiskieltoon 260 000 euron arvosta. Poliisi odottaa jätteistä otettujen näytteiden tuloksia.

Kaakkois-Suomen poliisi

Elinkeinonharjoittajan mukaan hän on varastoinut jätteitä omalla tontillaan. Niiden loppusijoituspaikka tulee olemaan kaatopaikka.
Elinkeinonharjoittajan mukaan hän on varastoinut jätteitä omalla tontillaan. Niiden loppusijoituspaikka tulee olemaan kaatopaikka.

Toimet muovijätteen maastoon kippaamisesta epäillyn eteläkarjalaisen elinkeinonharjoittajan omaisuuden vakuustakavarikkoon asettamiseksi on aloitettu. Yrittäjän epäillään säilöneen tuhansia tonneja muovia ja yhdyskuntajätettä maastoon ja maan alle yli seitsemän vuoden ajan. Etelä-Karjalan käräjäoikeus päätti viime perjantaina asettaa yrittäjän omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 260 000 euron arvosta.

— Se on jo täytäntöönpanossa. Summa voi pienentyä tai suurentua, kun tulee lisää tietoa, Tullin tutkinnanjohtaja Sanna Kuparinen sanoo.

Poliisi tutkii epäiltyä ympäristön turmelemista ja Tulli epäiltyä veropetosta. Veropetosepäily liittyy siihen, että epäilty on välttänyt jäteveroja, kun ei ole hävittänyt niitä asianmukaisesti.

Lappeenrannan kaupunki

Eteläkarjalaiselle tontille on kasattu esimerkiksi muovia, harsoja, tiiliä ja kuormalavoja. Kuvassa oleva ihminen antaa mittakaavaa.
Eteläkarjalaiselle tontille on kasattu esimerkiksi muovia, harsoja, tiiliä ja kuormalavoja. Kuvassa oleva ihminen antaa mittakaavaa.

Tämä tapauksesta tiedetään nyt:

20. marraskuuta Yle uutisoi, että poliisi tutkii epäiltyä muovin hautaamista maastoon Etelä-Karjalassa. 24. marraskuuta tutkinnanjohtaja tuolloin toiminut Lasse Hakala kertoi Etelä-Saimaalle, että suuri määrä muovia oli löytynyt haudattuna maahan. Tieto tapauksesta tuli ympäristöviranomaisilta.

Joulukuun puolivälissä Tulli kertoi, että jätteen määrän arvioitiin olevan 2 500 kuutiota, joista 1 700 kuutiota on veronalaista.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden papereista selviää, että poliisi oli ollut yhteydessä epäiltyyn yrittäjään tapaukseen liittyen 30. lokakuuta 2018. Kotietsintä tehtiin 19—20.11. Jätteiden hautaamisen epäillään tapahtuneen vuosina 2011—2018.

Tullin tutkinnanjohtaja Sanna Kuparinen kertoi viime viikolla, että jätteiden määrän on arvioitu nyt olevan noin 3 700 tonnia. Jäteveron suuruus lasketaan tonneissa. Keskimäärin jäteveron suuruus on 70 euroa tonnilta. Verohallinto työstää paraikaa tarkastuskertomusta tapauksesta. Sen arvioidaan valmistuvan parin kuukauden kuluessa.

Kuparisen mukaan jäteveroja epäillään jääneen maksamatta satoja tuhansia euroja.

Poliisi odottaa alueelta otettujen laboratorionäytteiden tuloksia, tutkinnanjohtaja Sanna Hedman kertoo. Jätteistä suurimman osan arvellaan olevan muovia, mutta jätteiden materiaalien pitäisi selvitä laboratoriotutkimuksissa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli viime viikolla vakuustakavarikkoasiaa. Elinkeinonharjoittaja vastusti sitä. Hänen mukaansa hän on varastoinut omalla maallaan yritystoimintaan liittyviä muoveja. Kyseisten jätteiden loppusijoituspaikka on kaatopaikka.

Oikeuden mukaan vakuustakavarikon yleiset edellytykset kuitenkin täyttyvät. On myös olemassa vaara, että vastaaja pyrkii välttämään korvauksen maksamisen hävittämällä omaisuuttaan. Dokumenteista selviää, että elinkeinonharjoittaja on tehnyt kauppoja omaisuudestaan kolmeen otteeseen viime vuoden marraskuussa.

Epäillyn puolustus ei halua kommentoida tapausta.

Kaakkois-Suomen poliisi

24446640.jpg