Lappeenrannasta ei löydy todella vanhoja rakennuksia, koska venäläiset hävittivät kaiken 1700-luvulla — Podcastissa aiheena muun muassa Linnoituksen petollinen piika, joka tuskin ratkaisi Lappeenrannan taistelua

Kalankääreiksi-podcastin aiheena pikkuvihan tuhot Etelä-Karjalassa, Linnoituksen todennäköisesti olematon salakäytävä sekä se, miten ihmiset suhtautuvat historiaan tunteella. Juho Maijalan vieraana Etelä-Saimaan uutistoimittaja Anne Kokkonen.

Kai Skyttä

Rusalan talo vuodelta 1720 on Etelä-Karjalan vanhin rakennus. Se on ainoa säilynyt rakennus ennen pikkuvihaa vuosina 1741—1743.
Rusalan talo vuodelta 1720 on Etelä-Karjalan vanhin rakennus. Se on ainoa säilynyt rakennus ennen pikkuvihaa vuosina 1741—1743.

Etelä-Karjalassa on säilynyt vain yksi rakennus, joka on rakennettu ennen pikkuvihaa. Venäläisten hävityksen voi siis ajatella olleen perusteellista vuosina 1741—43 käydyn hattujen sodan aikana. Aika tunnetaan suomessa myös pikkuvihana.

Kalankääreiksi-podcastissa Etelä-Saimaan uutistoimittaja Anne Kokkonen kertoo, että esimerkiksi Lappeen, Jääsken ja Joutsenon pitäjät tuhottiin pikkuvihassa.

— Luumäellä reilusta 120 tilasta yhden ainoan vuoden aikana autioitui 78. Siitä voi päätellä millainen hävitys silloin oli vallalla. Rakennuksia on poltettu aina, kun sellainen on tullut vastaan.

Olkoon mikä tahansa mies tai miesjoukko joutunut turmioon, niin näköjään aina loppupeleissä syyksi löytyy nainen. — Anne Kokkonen

Etelä-Saimaa on käsitellyt 1700-luvun asioita kolmessa lehtijutussa parin viime viikon aikana. Ensin kerrottiin, että maakunnan vanhin rakennus, vuonna 1720 rakennettu Rusalan talo, on myynnissä. Jatkojuttuna Etelä-Saimaa listasi Etelä-Karjalan muut vanhimmat rakennukset. Lisäksi valmistui teksti, joka käsitteli Lappeenrannan linnoituksen salaperäistä salakäytävää.

Juho Maijala

Uutistoimittaja Anne Kokkonen on viime viikkojen aikana kirjoittanut muun muassa 1700-luvun rakennuksista sekä Linnoituksen salakäytävästä.
Uutistoimittaja Anne Kokkonen on viime viikkojen aikana kirjoittanut muun muassa 1700-luvun rakennuksista sekä Linnoituksen salakäytävästä.

Kaikki kolme artikkelia kirjoittanut Kokkonen uskoo, ettei kuuluisaa salakäytävää löydy Linnoituksesta. Käytävän on kerrottu johtaneen nykyisen Lappeenrannan kirkon edustalta aina Linnoitukseen asti. Mitkään Linnoituksessa tehdyt kaivaukset eivät ole tuoneet tunnelia esiin.

— Jos siellä maan alla jotain kulkisi, niin sen pitäisi olla syvällä kuin metrotunneli. Pusupuisto on ollut kostea suomainen lämpäre silloin 1600- ja 1700-luvuilla. Tunnelin kaivaminen sen ajan kalustolla tuntuu utopistiselta.

Tunneliin liittyy myös Lappeenrannassa usein toistettu kertomus rakkaudessa katkeroituneesta piiasta, joka olisi päästänyt venäläisjoukot salakäytävän kautta linnoitukseen kesällä 1741 käydyssä Lappeenrannan taistelussa. Tarinalla ei todennäköisesti ole mitään muuta todellisuuspohjaa kuin että kertomus piiasta on sovitettu todelliseen taistelun kulkuun, jossa venäläiset pääsivät linnoitukseen ja ruotsalaiset kärsivät perusteellisen tappion.

Samanlaisia tarinoita petollisista naisista on kerrottu iät ja ajat.

— Olkoon mikä tahansa mies tai miesjoukko joutunut turmioon, niin näköjään aina loppupeleissä syyksi löytyy nainen.

Pikkuviha ei tosin ole ainoa syy sille, että Etelä-Karjalan rakennukset ovat suhteellisen uusia. Toinen syy on se, ettei 1500- ja 1600-luvuilla rakennettu niin pysyviä rakennuksia kuin myöhemmin.

Ihmiset asuivat esimerkiksi savupirteissä ja vaatimattomissa hirsirakennuksissa. Kun elintaso parani, vanhojen rakennusten käyttökelpoiset osat kierrätettiin ja niitä käytettiin osana uusia.

Kierrätyksen vuoksi on mahdollista, että jostain löytyy vielä vuonna 1720 rakennettua Rusalan taloa vanhempi rakennus, tai ainakin sen osa.

— Voi olla, että sukutalossa on vanha riihi tai laho, jonka hirsistä löytyy vuosiluku joka alkaa 17 tai 16, ja omistajat ovat tästä täysin tietämättömiä.

Kuuntele koko vanhoja rakennuksia ja pikkuvihaa käsittelevä podcast oheisesta upotuksesta tai eri podcast-palveluista seuraavien linkkien kautta:

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Kuuntele ja tilaa Google podcastseissa