Yli 40 vuotta toiminut Uukuniemen VPK haudattiin viimeisessä kokouksessa haikein mielin — Onnettomuustapauksissa apua saadaan odottaa jatkossa paljon nykyistä pidempään

Uukuniemen yli 40 vuotta toiminut VPK kokoontui viimeisen kerran. Lopullinen päätös toiminnan lopettamisesta oli pitkällisen harkinnan tulos, ja uusien innokkaiden henkilöiden kouluttaminen olisi kestänyt liian kauan.

Katri LevänenUukuniemen VPK:n viimeinen rivimiehistö: Kai Laine (vas.),
Petteri Hirvonen, Marko Ulvinen, Ilpo Suutarinen ja Ville Tiitta.
Uukuniemen VPK:n viimeinen rivimiehistö: Kai Laine (vas.), Petteri Hirvonen, Marko Ulvinen, Ilpo Suutarinen ja Ville Tiitta.

Tunnelma Niukkalan palotallilla oli vaisu yli 40 vuotta toimineen Uukuniemen VPK:n kokoontuessa viimeiseen yleiseen kokoukseen, jossa lopullinen naula lyötiin yhdistyksen arkkuun. VPK:n toiminta on ollut jo useita vuosia vain muutaman aktiivijäsenen varassa.

— Harjoituksissa kävijöitä on ollut kolme tai neljä. Nyt muutama meistä siirtyy eläkkeelle ja itse muutan toiselle paikkakunnalle, joten jäljelle jäisi enää kaksi työssä käyvää jäsentä, jotka olisivat niin sanotusti hälytysvalmiudessa, kertoo palopäällikkö Marko Ulvinen.

— Operatiivinen toiminta loppuu ja samalla päättyy myös sammutussopimus Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa.

Aiemmat jäsenten rekrytointiyritykset eivät tuottaneet tulosta. 

— Vasta viime viikkojen uutisointi on havahduttanut paikallisia ja viisi nuorta ilmoittautui olevansa kiinnostunut liittymään mukaan, Ulvinen sanoo.

Heränneestä kiinnostuksesta huolimatta nuorilla olisi edessä pitkä kouluttautumisputki ennen varsinaiseen hälytysosastoon siirtymistä.

— Perehdyttämisen lisäksi on käytävä sammutustyön kurssi ja ensivastekurssi. Myös kuorma-autokortti tulisi olla, Ulvinen sanoo. Etelä-Karjalan pelastuslaitos järjestää koulutukset Imatralla tai Lappeenrannassa kerran vuodessa. Seuraava kurssi alkaa ensi syksynä. Miehistön vähyys on monella paikkakunnalla palokuntien ongelma.

— Parikkalaan ja Särkisalmelle on onnistuttu samaan lisää porukkaa ja siellä tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä. Myös Saaren VPK toimii aktiivisesti ja on tähänkin asti ollut mukana Uukuniemen hälytyksissä, kertoo Ulvinen.

Odottavan aika on aina pitkä, ja kyllä se tulee merkittävästi nyt Uukuniemen päässä pitenemään. — Timo Uosukainen

Ville Tiitta, 29, on ollut Uukuniemen VPK:n toiminnassa mukana 11 vuotta. 

— Sattumusten kautta ja muiden houkuttelemana lähdin mukaan, Tiitta sanoo.

— Kaikkein haastavinta on ollut viestiliikenteen hallinta, sillä se on muuttunut tiheään tahtiin. Viikkoharjoitukset ovat toimineet hyvänä tietojen ja taitojen ylläpitäjänä. Ensivastekoulutus on täytynyt käydä päivittämässä vuosittain, hän jatkaa.

Toistaiseksi Tiitta ei ole suunnitellut liittyvänsä muihin palokuntiin.

— Katsotaan sitten tulevaisuudessa, hän hymähtää.

VPK:n kalusto lähtee kiertoon muille paloasemille. Palotalli on kunnan omistuksessa, mutta sen kohtalosta ei vielä ole tietoa.

Odotusaika Uukuniemellä pitenee

Parikkalan alueen palomestari Timo Uosukainen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta harmittelee Uukuniemen tilannetta.

— Todellisuus kuitenkin on, että vaikka muutama uusi jäsen nyt Uukuniemelle saataisiin, menee lähes kaksi vuotta kunnes perussammutustehtävät ovat heillä hallinnassa. Hälytysvalmiutta ei siten lähivuosina olisi, Uosukainen toteaa.

— Palokuntakokemusta voi tietysti kartuttaa esimerkiksi liittymällä Saaren osastoon.  

Jatkossa hälytyksistä vastaa Saaren VPK ja isommissa onnettomuuksissa mukana on myös Kesälahden VPK.

— Odottavan aika on aina pitkä, ja kyllä se tulee merkittävästi nyt Uukuniemen päässä pitenemään.

Kesäkelissä palokunnan tulo Uukuniemen kirkolle kestää jatkossa noin 20 min kauemmin, talvikelissä jopa puoli tuntia.

— Fakta on, että tuhot ovat siinä vaiheessa mittavat. Paljon tietysti riippuu kuinka asukkaat ja muut paikallaolijat ovat toimineet ensimmäisten minuuttien aikana. Alkusammuttajien rooli sammutustyössä tulee korostumaan.

Sairauskohtauksissa ensivaste saapuu Saarelta Kesälahden kuuluessa eri sairaanhoitopiiriin. Huoli kunnan pohjoisimman alueiden turvallisuudesta on todellinen. Joukko paikallisia yhdistyksiä onkin hakenut rahoitusta defibrillaattoreiden hankkimiseen.

— Toukokuun loppupuolella on tarkoitus kokoontua yhdessä yhdistysten ja kunnan päättäjien kanssa kartoittamaan tilannetta ja pohtimaan, kuinka arjen turvallisuutta voitaisiin ylläpitää tulevaisuudessa Uukuniemen pitäjän alueella.

 

Uusimmat uutiset