Bensaa saa Svetogorskista, mutta bensaturistilla voi olla mutkia matkassa — Asemien sulkeutuminen ei näy ainakaan vielä rajalla

Kaksi asemaa Svetogorskissa on nyt kiinni, mutta bensiiniä saa vielä ”mutkan asemalta”.

Hannu Ojala

Suomen rajan välittömässä läheisyydessä sijaitseva VTK (BTK) jakeluasema on sammuttanut jo valonsa.
Suomen rajan välittömässä läheisyydessä sijaitseva VTK (BTK) jakeluasema on sammuttanut jo valonsa.

Etelä-Karjalassa suosittu bensaturismi on kohdannut uusia haasteita tänä kesänä. Muun muassa Viipurissa ja Svetogorskissa bensa-asemia ylläpitänyt venäläinen jakeluyhtiö VTK (BTK) on sulkenut kaikki asemansa.

Se tarkoittaa myös kahta asemaa Svetogorskissa, joilla on tankattu Imatralta käsin. Tilanteen taustalla on yrityskauppa, jossa VTK-ketju laitettiin myyntiin. Viimeinen ketjun asemista suljettiin 25. kesäkuuta.

Yhdeltä asemalta polttoainetta vielä kuitenkin Svetogorskissakin saa.

— Toissa viikonloppuna kävin Svetossa, ja bensaa sai vain ”mutkan asemalta”, vahvistaa Venäjän-matkoihin erikoistuneen Itämatkojen omistaja Jukka Jyrkinen.

Jyrkisen mukaan tilanne on Svetogorskissa vähän heikko. Näin arvioi myös itärajan huoltoasemien kanssa yhteistyötä tekevän Beoscan Oy:n toimitusjohtaja Vesa Kaukonen kesäkuun alussa.

— Svetogorskissa palataan lähes parikymmentä vuotta ajassa taaksepäin. Säiliökapasiteetti ei tule riittämään häiriöttömään toimintaan nykyisillä liikennemäärillä, Kaukonen sanoi.

Odotimme, että tankkausliikennettä siirtyisi Imatralta Nuijamaalle, mutta niin ei olekaan käynyt. — Esa Veikkanen

Facebookin Svetogorsk rajanylityspaikka -ryhmässä tuhannet ihmiset ovat puineet rajan jonotilannetta viime vuosina. Jyrkisen mukaan puheenaiheet ovat muuttuneet. Nyt kiinnostaa se, että onko bensiiniä ylipäätään saatavilla, ja saako sitä ostettua esimerkiksi luottokortilla ollenkaan.

Vaikeudet eivät näy rajalla

Asemien sulkeminen ja tankkaamisen vaikeus ei ole kuitenkaan vaikuttanut rajaliikenteeseen huomattavasti, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston everstiluutnantti Esa Veikkanen.

— Rajaliikenteessä ei näy tällä hetkellä mitään suurempia poikkeuksia, ei Imatralla eikä myöskään Nuijamaalla, Veikkanen kertoo.

Poikkeuksettomuus on rajalla hieman yllättävää.

— Odotimme, että tankkausliikennettä siirtyisi Imatralta Nuijamaalle, mutta niin ei olekaan käynyt, sanoo Veikkanen.