Poliisi tutkii salakuvausta Saimaan ammattikorkeakoulun vessassa — Vuonna 1982 syntynyt lappeenrantalaismies on myöntänyt kuvauksen

Kuvattua materiaalia ei ole levitetty mihinkään. Esteettömissä wc-tiloissa huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana käyneet voivat ottaa yhteyttä Lappeenrannan poliisiin.

Imago Stock

Poliisi tutkii salakuvausta Saimaan ammattikorkeakoulun esteettömissä wc-tiloissa. Kuvan wc ei ole ammattikorkeakoulussa. Arkistokuva.
Poliisi tutkii salakuvausta Saimaan ammattikorkeakoulun esteettömissä wc-tiloissa. Kuvan wc ei ole ammattikorkeakoulussa. Arkistokuva.

Poliisi tutkii Saimaan ammattikorkeakoulussa tapahtunutta salakuvausta.  Kuvaaminen tapahtui oppilaitoksen päärakennuksen 1. ja 3. kerroksen esteettömissä WC-tiloissa. 

Poliisi tutkii tapausta rikosnimikkeellä salakatselu. Esitutkinnassa esille tulleiden seikkojen perusteella epäilty rikos on tapahtunut huhtikuun ja syyskuun 2018 välisenä aikana.

Poliisilla on ollut kiinniotettuna ja pidätettynä tekoon epäiltynä vuonna 1982 syntynyt lappeenrantalainen mieshenkilö. Miestä ei esitetty vangittavaksi, ja hänet vapautettiin myöhemmin.

Rikoskomisario Teemu Liikkanen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että tapaus tuli poliisin tietoon viime syyskuussa. Syyskuussa poliisi teki myös epäillyn kiinnioton. Liikkanen sanoo hänen olleen hyvin yhteistyöhaluinen asian selvittämisessä.

Mies on esitutkinnassa myöntänyt kuvanneensa salaa tiloissa olleita henkilöitä. Teossa käytetty kamera ja sillä kuvattu materiaali ovat poliisin hallussa. Liikkanen kertoo, että kuvaukset on tehty yhdellä kameralla, jonka sijaintia on vaihdettu 3—4 vessassa.

—Kameran paikkaa on vaihdeltu. Kuvaus ei ole ollut jatkuvaa.

Poliisi kartoittaa asianomistajien määrää

Asiassa suoritetun esitutkinnan perusteella epäilty tekijä on toiminut yksin. Esitutkinnassa on selvinnyt myös, että kuvattua materiaalia ei ole levitetty mihinkään. Suurinta osaa kyseisissä wc-tiloissa käyneistä henkilöistä ei ole videomateriaalista tunnistettavissa.

Liikkanen ei ota kantaa kuvattujen henkilöiden tarkkaan lukumäärään, mutta toteaa määrän olevan suuri. Poliisi tiedottaa asiasta nyt asianomistajien löytämiseksi.

—Asianomistajien selvittäminen on haastavaa. Nämä ovat herkkiä ja arkaluontoisia asioita, mutta tämän takia olemme päättäneet tulla julkisuuteen.

Jos kyseisissä wc-tiloissa tapahtuma-aikavälillä käyneet henkilöt haluavat asiasta lisätietoa tai heillä on muuten asiaan liittyvää tietoa, voivat he ottaa yhteyttä Lappeenrannan poliisiaseman rikostutkinnan sähköpostiin osoitteeseen rikostorjunta.etela-karjala@poliisi.fi.

Liikkanen ei osaa arvioida, koska esitutkinta valmistuu.

—Todella vaikea sanoa, koska saamme jutun syyteharkintaan, mutta mahdollisimman nopeasti pyrimme siihen tietenkin.

Laaja turvatarkastus koululla

Ammattikorkeakoulun rehtori Merja Heino kertoo, että asiasta on tiedotettu oppilaitoksen henkilökunnalle ja opiskelijoille maanantaina.

— Tänään on kaikille mennyt tieto sekä henkilökohtaiseen sähköpostiin että intraan, Heino selittää.

Hän ei osannut kertoa maanantaiaamuna, millaisia reaktioita tieto on herättänyt. 

— Nyt on tosi vaikea sanoa, kun olen ollut Imatralla kokouksessa ja vapautunut tästä juuri. 

Heino kertoo, että syksyllä, kun tapaus tuli ilmi, rakennuksessa tehtiin laaja turvatarkastus. Silloin varmistettiin, että vastaavaa ei tapahdu muualla oppilaitoksessa. 

Juttua on päivitetty 10.35 ja kello 10.52. Lisätty rehtori Merja Heinon ja rikoskomisario Teemu Liikkasen kommentit. 

Kommentoidut