Rajavartiolaitos selvittää ovatko salakuljetetut kotoisin sieltä mistä väittävät

mIKA sTRANDÉN

Rajavartiolaitos paljasti Saimaan kanavalla ihmissalakuljetuksen. Tapaus on suurin veneellä tehty ihmissalakuljetus vuosiin.

Rajavartiolaitos on toistaiseksi vaitonainen 17 Saimaan kanavan kautta Suomeen salakuljetetun tiedoista.

Laittomasti maahan tulleet ovat kertoneet tutkijoille kotimaansa, mutta väitteitä on ollut mahdotonta vahvistaa. Viranomaiset yrittävät selvittää henkilöiden kansallisuutta ja henkilöllisyyttä haastattelujen avulla.

— Haastatteluissa voidaan kysyä esimerkiksi sellaisia tietoja, mitä heidän tulisi tietää, jos he ovat kotoisin sieltä, mistä väittävät, tutkinnanjohtaja Jan Sundell rajavartiolaitokselta kertoo.

Ulkomaalaisryhmä voi hakea turvapaikkaa Suomesta. Rajavartiosto arvioi ryhmän olevan Euroopan ja Venäjän ulkopuolelta, mutta tarkemmin viranomaiset eivät kommentoi asiaa.

Tyypillisesti turvapaikanhakijat hakeutuvat viranomaisten luokse heti rajan ylitettyään. Saimaan kanavan tapauksessa maahantulijat kuitenkin piilottelivat viranomaisilta.

Rajavartiosto tiedottaa tapauksesta lisää, kun tutkinta on edennyt, ja salakuljetetut on haastateltu.

Petteri Lindholm

Petteri Lindholm

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.