Nurmijärven kiistelty ojitushanke näyttää kaatuvan Rautjärvellä: Osa metsänomistajista sanoutui irti hankkeesta

”Totesimme, että tämä oli tässä,” kertoo lappeenrantalainen metsänomistaja Reijo Siitonen. Kaikkia osakkaita ei ole kuitenkaan vielä kuultu.

Anu Pakarinen

Metsäoja perkaamisen jälkeen.
Metsäoja perkaamisen jälkeen.

Paljon huomiota herättänyt Nurmijärven ojitushanke Rautjärvellä näyttää kaatuvan. Syynä on ojituksen tilanneiden metsänomistajien vetäytyminen hankkeesta.
Asiasta päätettiin viime perjantaina ojitussuunnitelman tehneen Otso metsäpalvelujen sekä metsänomistajien kokouksessa, kertoo paikalla ollut lappeenrantalainen Reijo Siitonen.
Yhdeksästä metsänomistajasta paikalle saapui neljä. Kaikki olivat samaa mieltä ojitussuunnitelman hautaamisesta, Siitonen kertoo.
— Loput tyytykööt siihen, mitä muut päättivät. Totesimme, että tämä oli tässä.

Otson edustajia ei ole saatu kiinni

Vesistön tilaa on alettu seurata Rautjärven kunnan avustuksen turvin. Näytteet antavat viitteitä happikadosta ja rehevöitymisestä.

Otso metsäpalvelujen metsäpalvelualue-esimies Marjo Aholaa tai hänen esimiestään ei tavoitettu maanantaina vahvistamaan ojitushankkeen kaatumista.
Imatran seudun ympäristötoimen Otso metsäpalveluista saama ennakkoilmoitus tukee kuitenkin uutista.
— Näyttää todennäköiseltä, että ojitushanke lakkaa, kertoo ympäristöinsinööri Helena Kaittola.
Asia varmistuu, kun loppujenkin ojitushankkeen maanomistajien kanta on selvillä, Kaittola arvioi.

Vastustajat riemuissaan

Jippii, ihanaa, huudahtaa Nurmijärven suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Harri Lunkka kuultuaan uudesta käänteestä.

Anu Pakarinen

Tältä näyttää metsäoja ennen perkausta. Perattu oja on monta kertaa leveämpi ja syvempi.
Tältä näyttää metsäoja ennen perkausta. Perattu oja on monta kertaa leveämpi ja syvempi.

Ojien kaivuu ehdittiin jo aloittaa ennen töiden keskeytystä viime joulukuussa. Vertasenlahteen on virrannut tummaa humuspitoista vettä pian vuoden ajan, mikä näkyy Harri Lunkan mukaan vedenlaadun heikkenemisenä. Vesistön tilaa on alettu seurata Rautjärven kunnan avustuksen turvin. Näytteet antavat viitteitä happikadosta ja rehevöitymisestä. Ennen pitkää seurauksena olisi ollut Nurmijärven täystuho, hän uskoo.
— Ei voi olla kuin riemuissaan. Nurmijärvi voittaa, Rautjärvi voittaa, Suomenlahti voittaa, kaikki voittavat. Iso kiitos maanomistajille ja Rautjärven kunnalle!
Myös Vertasenlahden rannassa asuva Silja Sarvi ilahtuu. Vanhaa emäntää hirvittää, kun hän muistelee edellisen, lähes 50 vuoden takaisen metsäojituksen vaikutuksia. Vedenlaatu heikkeni silmin nähden ja ahventen syönti piti lopettaa, kun kalaan tuli niin paha maku. Sarvi pelkäsi joutuvansa todistamaan samaa kamaluutta toistamiseen.
— Hirmuinen huoli on ollut kotijärvestä.

Metsänomistaja pettyi Otsoon

Reijo Siitosen mukaan kunnostusojitus käynnistettiin alun perin Otso metsäpalvelujen aloitteesta. Vastoinkäymiset alkoivat pian, sillä alkuperäisestä ojitussuunnitelmasta puuttuivat vesiensuojelutoimet kokonaan.

Työt keskeytettiin viranomaisten puututtua asiaan viime joulukuussa, kun vanhaa ojaa oli kaivettu auki 300–400 metrin matkalta. Tässä vaiheessa ranta-asukkaat ja mökkiläiset olivat jo takajaloillaan ja pelko Nurmijärven pilaantumisesta kova.
Otso metsäpalvelut lupasi paremman suunnitelman, joka valmistui viime kesänä. Uusikaan suunnitelma ei Otsoon pettyneille metsänomistajille kelpaa. Kustannukset ovat kasvaneet alun perin arvioidusta, mutta se ei ole Siitosen mukaan päällimmäinen syy hankkeen hautaamiseen. Hän myöntää yleisen ilmapiirin ja julkisen keskustelun vaikuttaneen. Haitat vaikuttavat hyötyjä suuremmilta.
— Kun asiat on vedetty tällaiseen pisteeseen, katsoimme, että on parasta hylätä koko hanke.

Anu Pakarinen

Harri Lunkka on ratkaisusta riemuissaan.
Harri Lunkka on ratkaisusta riemuissaan.