Kolmella jalalla liikkunut uroskarhu lopetettiin Ylämaalla – Eläin ilmestyi juuri sinne, mihin sitä odotettiinkin

Karhu kaatui yhdellä laukauksella niille sijoilleen. Poliisi määräsi karhun lopetettavaksi muun muassa eläinsuojelullisista syistä.

Marko Happo

Ylämaan loukkaantunut karhu lopetettiin keskiviikkoiltana paikallisten metsästäjien toimesta. Kuvituskuva.
Ylämaan loukkaantunut karhu lopetettiin keskiviikkoiltana paikallisten metsästäjien toimesta. Kuvituskuva.

Ylämaalla Väkevälän kylässä liikkunut loukkaantunut karhu on lopetettu.

Suurpetoyhdyshenkilö Seppo Salmi Hujakkalan metsästysyhdistyksestä kertoo, että karhu kaadettiin neljän metsästäjän voimin kello 21.05 keskiviikkoiltana. Salmen mukaan karhu ilmestyi juuri sille ruokintapaikalle, johon sitä odotettiinkin.

– Onnistuimme suorastaan yli odotusten, Salmi sanoo.

Poliisi oli antanut metsästäjille luvan käyttää karhun lopettamisessa valoa, mutta valoisana iltana sitä ei tarvittu. Lisäksi loukkaantuneen eläimen pelättiin mahdollisesti pakenevan rajavyöhykkeelle, mutta karhu kaatui yhdellä laukauksella niille sijoilleen.

Havaittiin viikko sitten

Salmi kertoo, että loukkaantunut karhu oli nuori uros, jonka tassun leveydeksi mitattiin 14 senttiä. Karhun liikkeitä seurattiin riistakameroilla viikon ajan Väkevälän kylän ja Venäjän rajan välisellä alueella.

– Meidän kameroihin se ilmestyi 16. huhtikuuta rauta jalassa. Siitä operaatio lähti pikku hiljaa liikkeelle.

Karhun jalkaan oli tarttunut majavanmetsästykseen käytettävät raudat. Salmi kertoo, että eläin liikkui kolmella jalalla toista etukäpäläänsä varoen.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja eläinlääkärin kanssa keskusteltuaan poliisi määräsi karhun lopetettavaksi.

– Se olisi todennäköisesti menehtynyt joka tapauksessa. Eläimen kuntoa on vaikea arvioida, mutta se lähetetään Ruokavirastoon tutkittavaksi, Salmi sanoo.

Salmi arvioi, että Hujakkalan metsästysseuran alueella liikkuu kymmenisen karhua. Esimerkiksi keskiviikko-iltana riistakamera kuvasi kaksi erauspentua toisessa paikassa samaan aikaan, kun loukkaantunutta karhua oltiin lopettamassa.

Hän kiittelee karhun seurannassa ja kaatamisessa mukana olleita metsästäjiä, mutta myös poliisia kitkattomasta yhteistyöstä.

– Ei me voida tällaista hommaa omin luvin hoitaa, Salmi sanoo.

Karhun lopettamisesta uutisoi aiemmin Yle.