Metsäjoogakin on osa maanpuolustusta — Suurharjoitus kokosi Lappeenrannan Maasotakoululle Sotilaskotiliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton aktiiviset toimijat

Onnettomuuksiin ja poikkeusoloihin varaudutaan monilla uusilla taidoilla. Pääpaino on oman osaamisen kehittämisessä.

Kai Skyttä

Emma Ruokonen esitteli metsäjoogan alkeita maanpuolustusharjoitukseen osallistuneille.
Emma Ruokonen esitteli metsäjoogan alkeita maanpuolustusharjoitukseen osallistuneille.

Naisten maanpuolustustyö on paljon muutakin kuin munkinpaistoa. Perinteinen sotilaskotitarjoilu on toki edelleen tiiviisti kuvassa mukana, mutta Lappeenrannassa käynnissä oleva Sotilaskotinaisten ja Maanpuolustusnaisten liiton yhteisharjoitus osoittaa naisten toimialueen laajentuneen merkittävästi.

— Pääpaino on oman osaamisen kehittämisessä ja uuden opettelussa, mutta koulutusohjelmamme sisältää asioita, jotka tulevat muutenkin esiin yhteiskunnassa. Tällä kertaa mukana on esimerkiksi muutosjohtamista, harjoituksen johtaja Hanni Kangasmäki toteaa.

Harjoittelemme tavallisia jokaiselle kuuluvia taitoja. — Hanni Kangasmäki

Uusien taitojen opettelu voi alkaa hyvin konkreettisista ja tutuista asioista. Ne pakolliset munkit esimerkiksi on tällä kertaa paistettu keittiön sijasta maastossa, ja kenttäkeittiö harjoittelee ruuan valmistusta ja säilyttämistä ulkosalla.

— Harjoittelemme tavallisia jokaiselle kuuluvia taitoja, kuten ensiapua ja sitä, miten hätäkeskukseen soitetaan.

Jotain täysin uuttakin voi oppia. Alkusammutustaitojen ja maastoetsintöjen lisäksi harjoituksessa on voinut perehtyä vaikka metsäjoogan alkeisiin.

Kai Skyttä

Kaija Vesalainen (vasemmalla) ja Ansa Iivanainen jakoivat ulkona paistettuja munkkeja päiväkahvien yhteydessä.
Kaija Vesalainen (vasemmalla) ja Ansa Iivanainen jakoivat ulkona paistettuja munkkeja päiväkahvien yhteydessä.

Mukana noin 160 kurssilaista

Harjoitukseen osallistuneiden ikärakenne on varsin laaja, sillä iäkkäimmät osallistujat ovat lähteneet mukaan maanpuolustustyöhön jo 1950-luvulla. Heille sopivana kevyenä koulutusvaihtoehtona ensi kertaa tarjottu päiväkurssi sai niin suuren suosion, että se jäänee pysyväksi osaksi harjoitusta.

Nuorimmille harjoitus saattaa puolestaan toimia kimmokkeena varusmiespalveluksen suorittamiseen. Järjestöt toimivat mielellään armeijan sisäänheittäjinä, sillä monet palveluksesta siviiliin astuvat naiset jatkavat vapaaehtoista maanpuolustustyötä järjestötasolla.

Sunnuntaina päättyvä kolmipäiväinen harjoitus kokoaa Maasotakoulun alueelle noin 160 kurssilaista. Harjoitus järjestetään vaihdellen eri puolilla Suomea kahden vuoden välein.