Marjatta Pasasen portista vietiin riikinkukkokoristeet Kimpisessä – Poliisin mukaan pihatonttuvarkaudet voivat olla piruilua

Kai Skyttä

Marjatta Pasanen on pihavarkauksien jälkeen käynyt aina katselemassa lähimaastoja, ja jotain on joskus löytynytkin.
Marjatta Pasanen on pihavarkauksien jälkeen käynyt aina katselemassa lähimaastoja, ja jotain on joskus löytynytkin.

Lappeenrannassa Imatrantien varressa asuvaa Marjatta Pasasta harmittaa. Hänen pihaportistaan on viety kahtena perättäisen yönä riikinkukkokoristeet. Ensin toinen, sitten seuraavana yönä toinen. Ensimmäisen katoamisen hän havaitsi alkuviikosta.

— Poliisille en ole ilmoittanut, kun heillä on varmaan paljon muutakin tutkittavaa, Pasanen linjaa.

Erikoisen näköisestä porttikoristeesta jäi vain valokuva.
Erikoisen näköisestä porttikoristeesta jäi vain valokuva.

Aikasemmin talon pihasta on Pasasen mukaan viety muun muassa kukkia ja pihalaattoja. Nelisen vuotta sitten pihalla oli käyty särkemässä kukkaruukkuja. Kolmesta betonisesta pihapatsaasta viestiin yksi pari vuotta sitten.

Pasasen käsityksen mukaan ilkivalta selittää osan anastuksista, mutta riikinkukot saattavat päätyä myös kirpputoreille tai nettiin.

Poliisin tietoon tulee loppujen lopuksi melko vähän ilmoituksia pihoilta katoavasta irtaimesta omaisuudesta, kertoo rikosylikonstaapeli Ilkka Vainikka Kaakkois-Suomen poliisista. Poikkeuksen muodostavat polkupyörät, joita viedään, joista ilmoitetaan ja joita myös palautuu omistajilleen joko rikollisilta tai löytötavarana jonkun puun juurelta.

— Jos jonkun pihalta lähtee vaikka pihatonttu, en oikein usko, että se päätyy varkaan omaan pihaan, tai että asialla olisivat ammattimaiset tavaroiden hamstraajat. Minulla on sellainen käsitys, että tällaisia tavaroita viedään piruuttaan, kanniskellaan jonkun aikaa ja hylätään.

— Pihoilta tapahtuneet anastukset ovat yleisempiä kesällä kuin talvella, yksinkertaisesti siitä syystä että ihmiset liikkuvat kesällä enemmin ja aktiivisemmin sekä irtain omaisuus on näkyvillä toisin kuin talvella lumen alla, Vainikka sanoo.

Pieniarvoisen tavaran katoamisesta pihoilta ja esimerkiksi hautausmailta ei usein tehdä rikosilmoitusta, joten ne eivät tule poliisin tietoon.

Myöskin varastomurtoja on Vainikan mukaan seudulla verrattain vähän, ja automurroissa trendi on ollut jo vuosia laskeva.

— Varastomurroilla tarkoitan tässä nimenomaan omakoti- rivitaloihin ja vastaaviin asuinrakennuksiin tapahtuneita murtoja - niitä ole kovinkaan paljon, mutta kun puhutaan esimerkiksi rakennustyömaan varastoista on suuntaus kasvava. Sähkötyökalut on helppo muuttaa rahaksi vaikka nettikaupassa, Vainikka täsmentää.

Poliisin neuvo varkaiden varalle on yksikertainen: arvokas tavara pois näkyvistä ja pihoilta lukkojen taakse.