Ukkoset osuvat Lappeenrannan seudulle tänään iltapäivällä — Helteet ovat tämän päivän jälkeen ohi, ja lauantaina on koko viikon kolein päivä

Ukkoset lisäävät maastopalojen riskiä. Metsäpalovaroitus on voimassa koko Etelä-Karjalan alueella.

Marleena Liikkanen

Tänään iltapäivästä alkaen ukkostaa Etelä-Karjalassa. Näin synkäksi taivas pimeni ennen ukkoskuuroa Joutsenon Konnunsuolla viime kesänä.
Tänään iltapäivästä alkaen ukkostaa Etelä-Karjalassa. Näin synkäksi taivas pimeni ennen ukkoskuuroa Joutsenon Konnunsuolla viime kesänä.

Paikalliset ukkoskuurot moukaroivat tänään iltapäivästä alkaen Etelä-Karjalaa.

— Tällä hetkellä Etelä-Karjala nauttii siitä lämpimimmästä ilmamassasta, ennen kuin se sitten poistuu lopullisesti maasta, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Lappeenrannan ja Imatran seudulle ukkos- ja sadekuurot saapuvat iltapäivän tuntien aikana. Kuurot heikkenevät iltayhdeksän jälkeen.

Eilen Suomessa havaittiin kaikkiaan noin 1 100 maasalamaa. Tänään lukema nousee noin 2 000—3 000 salamaan.

— Nämä eivät vielä ole kovin merkittäviä lukemia. Kunnon ukonilmalla salamia voi helposti olla 15 000—20 000 kappaletta päivässä.

Paikoitellen voi jyristä voimakkaasti

Etelä-Karjalassa voi tänään paikoin jyrähdellä voimakkaastikin.

— Salamoi ja mahdollisesti sataa myös rakeita. Sade on reipasta, mutta tuulivahinkoja ei pitäisi tulla.

Tuovisen mukaan eilen Puumalan ja Ruokolahden välillä oli voimakas ukkospilvi, josta saattoi sataa maahan jopa parisenttisiä rakeita.

— Tämä oli kesän ensimmäinen tällainen reippaampi ukkostapaus. Usein rakeet vain satavat maahan sellaisilla alueilla, ettei siellä ole ketään niitä todistamassa.

Ukkoseen liittyy Etelä-Karjalassa myös kohonnut maastopalojen vaara.

— Salamat ovat aika tyypillinen maastopalon aiheuttaja. Nyt on kuivaa, ja salamat voivat iskeä maahan jopa kaksikymmentä kilometriä siitä, missä sadepilvi on.

Ilmatieteen laitos jakoi eilen Twitterissä kuvan siitä, kuinka tämän ja viime kesän hellepäiväkartat näyttävät jo nyt hyvin erilaisilta. Mikäli upotus ei näy, näet twiitin myös täältä.

Viimeinen hellepäivä

Torstai on Lappeenrannan seudulla toistaiseksi viimeinen hellepäivä. Päivälämpötila voi tänään nousta 15 lämpöasteen tienoille. Perjantai on sateinen päivä, ja lauantainakin voi sadella ja on pilvistä. Lämpötila jää noin viiteentoista lämpöasteeseen.

— Se on kolea päivä, kun aurinkokaan ei paista. Erityisesti se tuntuu siltä viime päivien helteiden jälkeen.

Sunnuntai on poutaisempi päivä, ja lämpötila voi nousta lähellä 20 lämpöastetta. Ensi viikolla sää poutaantuu lisää, mutta hellerajan ylityksiä ei ole näköpiirissä.

Saitko hienon kuvan ukkosesta? Lähetä se Etelä-Saimaan toimitukseen osoitteeseen uutinen@esaimaa.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet