Norpille riittävästi lunta tänä talvena — Laajamittaiselle apukinosten kasaamiselle ei ole tarvetta

Metsähallituksen Miina Auttila toivoo, että norppien annettaisiin pesiä rauhassa.

Jaakko Avikainen

Aikaisempina vuosina apukinokset ovat olleet tarpeen.
Aikaisempina vuosina apukinokset ovat olleet tarpeen.

Runsasluminen talvi on luonut hyvät pesintäolosuhteet norpalle. Metsähallitus päätti keskiviikkona, ettei laajamittaiselle apukinosten kasaamiselle ole tänä vuonna tarvetta.

— Päätös perustui sekä Metsähallituksen henkilökunnan että vapaaehtoisten eri puolilla Saimaata tekemiin kattaviin mittauksiin ja sääennusteisiin, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila.

Auttila toivoo, että sääennusteet pitävät paikkansa ja lunta tulee edelleen lisää. Tarvittaessa Metsähallitus voi päättää koordinoida yksittäisten apukinosten tekoa, mutta omin päin ei pidä lähteä kolaamaan, eikä norppia saa houkutella pesimään esimerkiksi kesämökkien lähelle. Apukinosten kolaamiseen tarvitaan ely-keskuksen lupa norppien rauhoitusmääräysten takia. Metsähallituksella tällainen lupa on.

Siellä alkaa rannoissa olemaan jo pesiä, koska norppa alkaa heti tekemään niitä, kun on lunta. Nyt olisi hyvä alkaa välttää sitä rantakinosten lähellä kulkemista Saimaalla. — Miina Auttila

Norpille Auttila toivoo pesimärauhaa. Pesät eivät näy kinoksesta ulospäin, joten häiriötä voi aiheuttaa jopa tahtomattaan.

— Siellä alkaa rannoissa olemaan jo pesiä, koska norppa alkaa heti tekemään niitä, kun on lunta. Nyt olisi hyvä alkaa välttää sitä rantakinosten lähellä kulkemista Saimaalla, Auttila linjaa.

— Viimeisen viiden vuoden aikana Saimaalla on tehty reilut 1 000 apukinosta, joihin on syntynyt 264 kuuttia, kertoo ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksen tiedotteessa.

— Runsaan 300 paikallisen vapaaehtoisen joukko on tehnyt tämän suojelutoimenpiteen toteuttamisen mahdolliseksi.