Hovioikeus vapautti säilöön otetun irakilaismiehen – avioituminen ja uusi turvapaikkahakemus ovat muuttaneet olosuhteita aiemmasta

Minna Mänttäri

Joutsenossa säilössä ollut irakilaismies pääsi vapaaksi.
Joutsenossa säilössä ollut irakilaismies pääsi vapaaksi.

Itä-Suomen hovioikeus on määrännyt säilöön otetun irakilaismiehen päästettäväksi vapaaksi. Irakilainen turvapaikan- ja oleskeluluvan hakija oli kannellut häntä koskevassa säilöönottoasiassa hovioikeuteen. Hovioikeus kumosi Etelä-Karjalan käräjäoikeuden säilössäpitopäätöksen.

Kyseessä on Joutsenon vastaanottokeskuksessa säilössä ollut henkilö. Hän oli aiemmin saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja hänet oli päätetty karkoittaa maasta.

Kolmekymppinen mies on mennyt sittemmin naimisiin Suomen kansalaisen kanssa ja jättänyt uuden turvapaikkahakemuksen ja perhesiteeseen perustuvan oleskelulupahakemuksen. Näiden hakemusten käsittely on kesken.

Poliisi ja käräjäoikeus katsoivat aiemmin, että irakilaismiehen luvaton matkustaminen Belgiaan oli käännytyksen pakoilumatka ja peruste säilöönotolle. Hovioikeus katsoi miehen olosuhteiden muuttuneen ja ettei erityisiä edellytyksiä säilöön ottamiselle enää ole.