Lemin vanhin kesähuvila haihtuu tiistaina savuna ilmaan—1890-luvulla valmistuneen hirsimökin suojelusta käytiin vuosien kiista

Mika Strandén

Lahovaurioiden vakavuus alkoi paljastua, kun yhtä ikkunoista ryhdyttiin vaihtamaan.
Lahovaurioiden vakavuus alkoi paljastua, kun yhtä ikkunoista ryhdyttiin vaihtamaan.

Lahnajärven rannalla sijaitseva Lemin vanhin kesähuvila häviää maisemasta tulevana tiistaina. Palokunta harjoittelee tontilla ja polttaa purkukuntoisen hirsirakennuksen.
— Paikka on minulle ja veljilleni hyvin rakas, mutta mökki on ollut vuosia asumis- ja korjauskelvoton, Tiina Tolvanen kertoo.
Hän omistaa paikan yhdessä kahden veljensä kanssa. He haluaisivat rakentaa mökin tilalle uuden loma-asunnon, jota voivat käyttää ympäri vuoden.
Mökin omistajat ovat odottaneet purkulupaa kymmenen vuotta. Tuolloin Lemin kunta kaavoitti aluetta ja kartoitti myös mahdollisia kulttuurihistoriallisesti tärkeitä rakennuksia, jotka pitäisi suojella.
Ruustinnanniemessa sijaitseva hirsimökki oli rakennettu Lemin pappilan kesäpaikaksi 1890-luvulla. Koska kyse oli Lemin vanhimmasta kesähuvilasta, kunta arvioi sillä olevan paikallishistoriallista arvoa. Se kirjattiin suojeltavien rakennusten listalle.

Riina Nokso-Koivisto

Riina Nokso-Koivisto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet