Lemin vanhin kesähuvila haihtuu tiistaina savuna ilmaan—1890-luvulla valmistuneen hirsimökin suojelusta käytiin vuosien kiista

Mika Strandén

Lahovaurioiden vakavuus alkoi paljastua, kun yhtä ikkunoista ryhdyttiin vaihtamaan.

Lahnajärven rannalla sijaitseva Lemin vanhin kesähuvila häviää maisemasta tulevana tiistaina. Palokunta harjoittelee tontilla ja polttaa purkukuntoisen hirsirakennuksen.
— Paikka on minulle ja veljilleni hyvin rakas, mutta mökki on ollut vuosia asumis- ja korjauskelvoton, Tiina Tolvanen kertoo.
Hän omistaa paikan yhdessä kahden veljensä kanssa. He haluaisivat rakentaa mökin tilalle uuden loma-asunnon, jota voivat käyttää ympäri vuoden.
Mökin omistajat ovat odottaneet purkulupaa kymmenen vuotta. Tuolloin Lemin kunta kaavoitti aluetta ja kartoitti myös mahdollisia kulttuurihistoriallisesti tärkeitä rakennuksia, jotka pitäisi suojella.
Ruustinnanniemessa sijaitseva hirsimökki oli rakennettu Lemin pappilan kesäpaikaksi 1890-luvulla. Koska kyse oli Lemin vanhimmasta kesähuvilasta, kunta arvioi sillä olevan paikallishistoriallista arvoa. Se kirjattiin suojeltavien rakennusten listalle.

Mika Strandén

Lappeenrannan maakuntakirjaston johtajan Sirkka Siven perintönä mökillä oli paljon erilaista kirjallisuutta, mutta arvokkaat teokset on jo vuosia sitten otettu talteen.

Samoihin aikoihin Tolvasen perheessä elettiin surullisia aikoja. Mökin omistajat, helsinkiläiset Ritva ja Aimo Tolvanen rakastivat kesäpaikkaansa ja olivat eläkkeelle päästyään suureksi osaksi asuneet Lemillä. Vuonna 2006 he joutuivat auto-onnettomuuteen, jossa kumpikin menehtyi.
Kesäpaikka siirtyi perheen aikuisille lapsille. Kun Tiina Tolvanen veljineen ryhtyi kunnostamaan mökkiä, paljastui ikävä yllätys. Hirsirakenne oli monin paikoin pahasti lahonnut. Tämän totesivat myös alan asiantuntijat. Uutinen rakennuksen huonosta kunnosta oli Tolvasen sisaruksille rankka.
— Paikkaan ja mökkiin liittyi niin paljon rakkaita lapsuusmuistoja ja etenkin muistoja äidistä ja isästä.

Kesäpaikka oli siirtynyt suvun omistukseen vuonna 1955, kun sen osti Lappeenrannan maakuntakirjaston johtaja Sirkka Sive, Tiina Tolvasen isoäiti. Sitä ennen paikan omistus oli vaihtunut tiuhaan. Oli esimerkiksi juoppo asianajaja, joka menetti mökin uhkapelissä.
Pietarissa syntynyt Sirkka Sive, oikealta etunimeltään Zoe, oli Lappeenrannassa asuessaan kaivannut omaa datshaa. Miehensä sodassa menettänyt yksinhuoltaja löysi paikan lopulta Lemiltä, jonne äiti ja kolme tytärtä matkasivat linja-autolla lomailemaan.
Kirjastonjohtaja Sive oli kulttuurihenkilö, jonka matkassa mökille kulkeutui myös monenlaista kirjallisuutta. Joillekin lemiläisille onkin mökin polttamisen yhteydessä herännyt pelko siitä, tuhoutuuko samalla arvokkaita kirjoja.
Mökillä todellakin oli kirjaharvinaisuuksia, kuten kuvitettu Tuhat ja yksi yötä vuodelta 1922, jota ei ole edes Helsingin kaupungin kirjastolla sekä Grimmin kuvitettujen satujen ensipainokset. Omistajat ovat ottaneet kirjat talteen.
Purkutalon ovet ovat auki ja kuka vain on tervetullut hakemaan sieltä irtaimistoa. Esimerkiksi naapuri Juha Junnonen on ottanut vanhoja levyjä Lemin kotiseuturadioon.

Mika Strandén

Kuten kaikilta vanhoilta mökeiltä, myös Lemin vanhimmalta kesähuvilalta löytyy paljon tarpeetonta roinaa.

Omistajille

Mika Strandén

helpottava päätös

Museovirasto, kunta ja mökin omistajat kävivät vuosia vääntöä siitä, suojellaanko rakennus.
— Meille ehdotettiin, että myisimme mökin jollekin, joka on valmis sen kunnostamaan. Paikka on meille niin tärkeä, että myyminen ei ole ikinä ollut vaihtoehto, Tolvanen sanoo.
Lopulta kunta arvioi, että suojelu olisi omistajien kannalta kohtuutonta. Tulevina vuosina Ruustinnanniemessä pääsevät vihdoin lomailemaan myös Sirkka Siven lapsenlastenlapset.

Riina Nokso-Koivisto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat