Itärajan yli on vuosien saatossa salakuljetettu tupakkaa ja huumeita polkupyörän rungossa, ontoissa tukeissa ja matkalaukun vuorissa — Muistatko nämä erikoiset tapaukset?

Vuonna 2017 on salakuljetettu ihmisiä, juustoa ja savukkeita. Kahteenkymmeneen vuoteen mahtuu muitakin erikoisia tapauksia.

Seppo Rautiovaara

Moni eteläkarjalainen muistaa onttojen tukkien tapauksen. Koverrettujen tukkien sisällä kuljetettiin savukkeita.
Moni eteläkarjalainen muistaa onttojen tukkien tapauksen. Koverrettujen tukkien sisällä kuljetettiin savukkeita.

Kuluvan vuoden aikana itärajalla on paljastunut mieleenpainuvia salakuljetuksia tai ainakin yrityksiä.
Pietarilainen huvivene on kuljettanut ihmisiä laittomasti Saimaan kanavalla, ja Venäjältä Suomeen on lennätetty savukkeita pienoiskopterilla eli dronella.
Marraskuussa venäläismies jäi tullin haaviin mittavan ruokalastinsa kanssa Brusnitsnojen rajanylityspaikalla Venäjällä.
Muitakin eriskummallisia tapauksia löytyy lähihistoriasta, viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta.

Turkkilainen takakontissa

55-vuotias suomalaisnainen yritti tuoda 37-vuotiaan turkkilaisen miehen rajan yli Suomeen Vaalimaan kautta muutama vuosi sitten. Venäjän tulli Torfjanovkassa löysi miehen auton takakontista.

Mika Strandén

Myös piraattilevyjä on kuskattu. Kuva on arkistosta.
Myös piraattilevyjä on kuskattu. Kuva on arkistosta.

Muotivaatteita Lampikankaalla

Suomalais-venäläinen ex-pariskunta pyöritti Joutsenon Lampikankaalla erikoista vaatebisnestä.
Lappeenrantalaismies ja Venäjällä syntynyt nainen ostivat Baltiasta ja Saksasta konteittain edellisen sesongin muotivaatetta ulosheittohintaan. Vaatteet tuotiin rekoilla Lampikankaan teollisuusalueelle, josta ne myytiin Venäjälle maksamatta Suomeen arvonlisä- tai muita veroja ja maksuja.
Tullin mukaan vaatetta kulki Venäjälle 2009—2012 yhteensä peräti 1,7 miljoonaa kiloa.

Toimitusjohtaja kuskasi lääkkeitä

Lappeenrantalaisyrityksen toimitusjohtaja vei lääkeaineita Venäjälle luvatta. Yritys kuljetti maasta 4 516 kiloa lääkeaineeksi luokiteltua gammabutyrolaktonia ilman Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen myöntämää lääkkeiden tukkukauppalupaa.
Aine tuli Espanjasta kahdessa erässä Lappeenrantaan yrityksen varastoon, josta se toimitettiin vuoden 2011 lopulla ja vuoden 2012 alkupuolella pienempinä erinä Venäjälle tavaran tilaajan järjestämällä kuljetuksella.

Hannu Ojala

Tupakkaa salakuljetetaan paljon veroedun tuoman houkutuksen vuoksi.
Tupakkaa salakuljetetaan paljon veroedun tuoman houkutuksen vuoksi.

Huumepaketit matkalaukussa

Tulli löysi Lappeenrannan lentokentälle saapuneelta matkustajalta lähes neljä kiloa marihuanaa. Ateenasta Riian kautta tulleen miehen huumelastin arvo oli lähes 60 000 euroa. Bulgarialaismies toimi kuriirina ammattimaiselle salakuljetusliigalle, joka toi Suomeen yhteensä yli 200 kiloa marihuanaa.
Mies kiisti tienneensä kuljettavansa huumeita. Hän kertoi tulleensa Suomeen, koska hänelle oli luvattu työtä maasta ja saaneensa matkaliput ja työvaatteita sisältäneen matkalaukun afrikkalaiselta mieheltä. Mies käytti vedettävää matkalaukkua, jonka vuorin alle huumepakkaukset oli kiinnitetty.
Oikeus arvioi, että kuriiri tiesi, mitä oli tekemässä. Hän jäi kiinni vuonna 2012.

Kymmenen koputteli matkailuautossa

Nuijamaan rajanylityspaikalla paljastui marraskuussa 2007 salakuljetusyritys, jossa kymmenen moldovalaista oli suljettu matkailuauton makuutilojen alle. Kätkö paljastui, kun hapen puutteesta kärsivien ihmisten kopistelu herätti rajatarkastuksen huomion.
Moldovalaiset yrittivät päästä Eurooppaan töihin. Salakuljetuksen olivat järjestäneet kolme kreikkalaista.

Heroiinia auton rakenteissa

Parikkalalainen mies ja hänen venäläinen vaimonsa jäivät heroiinierän kanssa kiinni Svetogorskin tullissa heinäkuussa 2009. Heroiini löytyi pariskunnan auton rakenteisiin piilotettuna.

Laura Vesikko

Ikonejakin on salakuljetettu itärajalla.
Ikonejakin on salakuljetettu itärajalla.

Armania Lappeenrannasta

Lappeenrantalaisesta varastosta salakuljetettiin Armani-merkin luksustuotteita Venäjälle vuonna 2010.
Venäläismies ajoi Nuijamaan tullin kautta Suomeen Volkswagen Transporter -autolla, jonka hän pakkasi täyteen Armanin tuotteita Lappeenrannassa. Takaisin Venäjälle mies ajoi samana päivänä, jälleen Nuijamaan kautta.
Autosta löytyi kaikkiaan yli 2,3 miljoonan ruplan eli reilun 60 000 euron arvosta Armanin vöitä, laukkuja ja kenkiä.

Hasista polkupyörän rungosta

Huumekoirat paljastivat vuonna 2009 Nuijamaan raja-asemalta rikoksen, jossa polkupyörän runkoon oli kätketty kymmenen grammaa hasista.

Eläviä kyyhkysiä sanomalehdissä

Pääkaupunkiseudulla asuva venäläismies yritti salakuljettaa autossaan Suomeen 18 elävää kyyhkystä vuonna 2009.
Tulli löysi Nuijamaan raja-asemalla autosta kahdeksantoista elävää kyyhkystä, jotka oli pakattu yksitellen sanomalehtiin, ja niiden siivet ja jalat oli teipattu yhteen. Sanomalehtikääröt oli kätketty auton penkkien alle ja kuljettajan reppuun.

Harri Teitto

Salakuljetuksessa vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Nuuskan käyttö ja salakuljetus ovat lisääntyneet.
Salakuljetuksessa vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Nuuskan käyttö ja salakuljetus ovat lisääntyneet.

Venäläismies kuskasi meteoriittia

Venäläismies yritti salakuljettaa Toyotassaan Venäjältä Suomeen Sihote-Alinski-nimisen meteoriitin osia vuonna 2006. Osista isompi painoi 25,5 kiloa ja pienempi kahdeksan kiloa. Venäjän tulli Brusnitshnojessa Nuijamaan vastaisella raja-asemalla on sai miehen kiinni.
Sihote-Alinin meteoriitti syöksyi maahan 12. helmikuuta 1947 Venäjällä Vladivostokista 440 kilometriä koilliseen. Nimensä se sai putoamispaikan, Sihote Alinin vuorten, mukaan.

Tupakkaa ontoissa tukeissa

Vuosituhannen alussa Venäjältä tuotiin rautateitse Vainikkalan kautta 19 vaunulastillista tukkeja, jotka oli kairattu ontoiksi savukkeiden kätköiksi.
Savukkeita tuotiin maahan 20 miljoonaa kappaletta. Niitä toimitettiin pimeille markkinoille Etelä-Karjalassa ainakin Rautjärvellä ja Lappeenrannan alueella sekä myös muualla Suomessa.