Vääristeleviä vastaesitteitä ja törkyviestejä — Eduskuntavaaliehdokkaita vastaan suunnattu some-häirintä on järjestelmällistynyt myös Kaakkois-Suomessa

Erilaisten mielipiteiden sietäminen kuuluu politiikkaan kuuluu, silloin kun ne esitetään asiallisesti. Asiallisuus vain ei ole kaikkien mielipiteen esittäjien tarkoituksena.

Eduskuntavaaleihin on kolme viikkoa.

Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) on jakanut tällä viikolla ainakin lauritsalalaisiin postilaatikoihin eri puolueiden viestiä vääristeleviä vastaesitteitä.

Turun hovioikeus lakkautti liikkeen alaosastoineen viime syyskuussa yleistä etua vaarantavana, mutta päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Liike on jakanut vastamainoksia myös Tampereella, Porissa ja Turussa. Varsinais-Suomessa tilanne on äitynyt niin, että kaikki puolueet vetosivat yhdessä kampanjointirauhan puolesta, kertoo Turun Sanomat.

Sanna Koskenranta, SDP:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja toteaa pohtineensa samanlaista kannanottoa.

— Näiden vaalien alla on ihan selvästi havaittavissa, että joitakin ehdokkaita vastaan hyökätään järjestelmällisesti. Toivoisin, ettei ainakaan mikään puolue lietso aktiivejaan tähän. Ja että me, puolueet, jotka demokratiaa teemme, kannustaisimme ihmisiä asiallisuuteen, hän sanoo.

Ainakin yksi yksittäinen ehdokas on näiden vaalien alla kokenut myös uhkailua Kaakkois-Suomen vaalikentillä.

— Tämä on ainakin itselleni ensimmäinen kerta, kun tällaista tulee vastaan. Toivon kuitenkin, että tämä laantuisi, toteaa Juha Attenberg, Kaakkois-Suomen vihreiden piirihallituksen puheenjohtaja.

Viime viikonloppuna PVL kampanjoi Turussa puolueiden eduskuntavaalikampanjoinnin tuntumassa. Asiaa tutkitaan Länsi-Suomen poliisilaitoksella, ja ainakin Vihreät muistutti tällä viikolla jäseniään turvallisesta kampanjoinnista.

Ilkeämieliset kuva-animaatiot ovat näiden vaalien uusi ilmiö, sanoo Keskustan Karjalan piirin toiminnanjohtaja Matti Kuittinen. Hän kuitenkin korostaa, että asiaan pitäisi kiinnittää huomiota aina, eikä vain nyt vaalien alla.

— Keskustelu ja yleinen ilmapiiri somessa pitäisi saada vähemmän loukkaavaksi ja armollisemmaksi.

"Jos joku kirjoittaa törkyä, uskon että se kaatuu hänen omaan niskaansa"

Politiikkaan kuuluu erilaisten mielipiteiden sietäminen, silloin kun ne esitetään asiallisesti, muistuttaa Koskenranta.

— Mutta asiallinen keskustelu ei ole kaikkien kommentoijien pyrkimyksenä. Eikä kaikkea asiatonta tarvitse sietää somessakaan.

Missä kohtaa on menty näin vikaan sivistyksessä, että aikuiset ihmiset lähtevät someilkeilyn linjalle ihan omilla nimilläänkin, miettii Pia Rantanen, Kaakkois-Suomen Kokoomuksen toiminnanjohtaja.

— Ehdokkaat eivät ole saaneet törkyviestejä, mutta puolueen johto saa todella törkeitä kommentteja, aina ”vedä ittes hirteen” -tyyppisiin saakka.

Ikä ei kasvata kommentoijien sivistystä.

— Esimerkiksi eräässä tilaisuudessa nuoret sanoivat, ettei heitä kiinnosta toisten haukkuminen, vaan puolueiden poliittinen viesti.

Törkyviesteihin suhtautumisessa on vastaamatta jättäminen ja pahimpien viestien poistaminen se tärkein konsti.

— Meillä on se linja, että ei lähdetä sellaiseen mukaan. Jos joku kirjoittaa törkyä, niin uskon että se kaatuu hänen omaan niskaansa, sanoo Kari Hänninen, Kaakkois-Suomen Sinisten toinen varapuheenjohtaja.

Osa eduskuntapuolueista ei ole kokenut näiden vaalien alla häirintää ollenkaan. Kristillisdemokraattien Kymen piirin puheenjohtaja Vesa Vainio toteaa, että kampanjointi on sujunut yllättävänkin korrekteissa merkeissä. Törkyhäirintää ei ole tullut vastaan ollenkaan.

Samaa sanoo Perussuomalaisten Kymen piirin vaalipäällikkö Peter Muurman. Hän ei usko, että Kaakkois-Suomessa jouduttaisiin vetoamaan vaalirauhan puolesta.

— Se on tärkeä asia. Mutta jos ryhdytään peräänkuuluttamaan jotain jolle ei ole tarvetta, se voi provosoida ihmisiä.

Vasemmistoliiton edustajaa Etelä-Saimaa ei tavoittanut.