Stora Enson liikevaihto laski kolmannella vuosineljänneksellä 13,5 prosenttia viime vuodesta – Imatran tehtaiden päätuote pakkausmateriaalit kuului yhtiön vahvan tuloksen aloihin

Imatran onnistuneesti hoidettu suuri huoltoseisokki sai kiitosta yhtiön johdolta. Yhtään koronatartuntaa ei tehdasalueella ollut, vaikka huoltoryhmä oli suuri ja kansainvälinen.

Minna Mäkinen

Stora Enson kolmannen vuosineljänneksen tulos laski viime vuodesta, mutta Imatran tehtaiden päätuote pakkauskartonki kuului yhtiön vahvimpiin tuotteisiin.
Stora Enson kolmannen vuosineljänneksen tulos laski viime vuodesta, mutta Imatran tehtaiden päätuote pakkauskartonki kuului yhtiön vahvimpiin tuotteisiin.

Stora Enson tiistaina julkistettu vuoden 2020 kolmannen vuosineljänneksen tulos kertoo yhtiön liikevaihdon laskeneen 13,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Yhtiön operatiivinen liiketulos kolmannella vuosineljänneksellä pieni 175 miljoonana euroon edellisvuoden 245 miljoonan tuloksesta. Operatiivinen liiketulosprosentti oli 8,4 (10,2 vuonna 2019).

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky kommentoi yhtiön tiedotteessa vuoden 2020 kolmannen neljänneksen tulosta vakaaksi.

– Olen siihen tyytyväinen huomioiden markkinoiden ennennäkemättömän epävarmuuden ja epävakauden kaikkialla maailmassa, Bresky korosti.

Koronapandemian vaikutus näkyi erityisesti Stora Enson paperiliiketoiminnassa.

– Vaikka raportoimamme operatiivinen liiketulos, 175 miljoonaa euroa on alhaisempi kuin viime vuonna, operatiivinen liiketulos ilman Paper-divisioonaa pysyi samalla tasolla viime vuoteen verrattuna, Bresky muistutti.

Pakkausmateriaalien ja yhtiön metsädivisioonien tulosta Bresky kuvaili vahvaksi. Sellun tuotantoa rasittaa alhainen maailmanmarkkinahinta.

Stora Enson liiketoiminnan rahavirta kolmannella neljänneksellä oli 399 miljoonaa euroa.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, että rahavirta kääntyi jälleen positiiviseksi neljänneksen aikana, Bresky sanoi.

Stora Enson Imatran paikallisjohtaja Mikko Nieminen kuvailee Imatran tehtaiden näkymiä yhtiön yleisen linjan mukaisiksi. Imatran päätuotteen pakkausmateriaalien tulos kolmannella vuosineljänneksellä oli vahva.

Imatralla tulokseen vaikuttavat myös sellutehdas ja yksi pieni paperikone.

– Paikallista tulostahan me emme julkaise, Nieminen muistuttaa.

Suuret huollot vaativia korona-aikana

Toimitusjohtaja Bresky kehui Stora Enson tulostiedotteessa koronapandemian aikana onnistuneesti hoidettuja suuria huoltoseisokkeja. Yksi niistä oli Imatran tehtailla.

Koronapandemia siirsi isot huoltoprojektit syksyyn. Haasteellisuutta lisäsi se, että tehtaille tuli karanteenien kautta huoltotehtäviin työvoimaa ulkomailta.

– Se oli erittäin vaativa projekti, mutta onneksi tiesimme sen jo keväällä. Yhteistyö viranomaisten ja Eksoten kanssa oli huippuluokkaa ja organisointi onnistui. Yhtään koronatapausta ei tehdasalueella ollut, Nieminen kertoo.

Yt-neuvotteluja ei käyty varmuuden vuoksi

Stora Enso kävi Imatralla jo keväällä yt-neuvotteluja, joita ei käyty Niemisen mukaan varmuuden vuoksi. Niillä varauduttiin muuttuvan koronatilanteen mahdollisiin vaikutuksiin.

Kokonaisuus on kuitenkin toiminut hyvin niin puunhankinnassa, tuotannossa kuin myynnissä.

Stora Ensolla on korona-aikana ollut käytössä tiukat säännöt esimerkiksi työmatkojen osalta.

Oulun paperitehdasta muutetaan kartonkitehtaaksi. Oulun projektissa on mukana paljon yhtiön asiantuntijoita eri puolilta Suomea, myös Imatralta, mutta lentomatkat eivät ole sallittuja.

– Puhutaan siitä, että nyt kiristetään taas käytäntöjä. Me emme ole niitä missään vaiheessa höllännetkään, Nieminen sanoo.

Paikallisjohtaja Mikko Niemisen kommentteja lisätty uutiseen klo 16.03.

Luetuimmat