Ukonsalmen yli heikkoja jäitä pitkin oikaisevat lapset hirvittävät Ruokolahdella: "Lapset eivät ymmärrä, millaisen riskin he ottavat"

Arja Horttanaiselle tuli hätä ja huoli huomatessaan lasten kulkevan Freeskiin laskettelukeskuksen ja Rasilan väliä.

Maija Pajari

Saimaan jää on vielä heikkoa Ukonsalmessa. Jään päälle kertyy lämpöasteiden aikaan vettä, mikä osaltaan hapertaa alla olevaa jäätä.
Saimaan jää on vielä heikkoa Ukonsalmessa. Jään päälle kertyy lämpöasteiden aikaan vettä, mikä osaltaan hapertaa alla olevaa jäätä.

Ruokolahdella on herännyt iso huoli Ukonsalmessa heikoilla jäillä liikkuvista lapsista.

Rasilassa asuva Arja Horttanainen kertoo nähneensä kahtena viime viikonloppuna lapsiryhmän jäällä.

Molemmissa tapauksissa kolme lasta käveli laskettelukeskus Freeskiistä noin 500 metrin matkan Rasilaan ja takaisin.

Horttanainen tietää jäiden olevan niin heikkoja, että hänellä heräsi perusteltu hätä ja huoli lasten turvallisuudesta.

Hän otti yhteyttä lehteen ja toivoi asiasta kerrottavan, jotta tieto tavoittaisi lasten vanhemmat, joilla ei ehkä ole aavistustakaan jälkikasvun seikkailuista.

Kolme poikaa ei neuvoja kuunnellut

Ensimmäisellä kerralla 12. tammikuuta Horttanainen näki jäällä kolme arviolta 11–13- vuotiasta poikaa.

Hän huusi lapsille parvekkeelta näiden saapuessa Rasilan rantaan, ettei jäälle saa mennä, koska se on petollista.

Pojat eivät häntä uskoneet, vaan palasivat pian takaisin laskettelukeskukseen samaa reittiä.

Horttanainen katsoi viisaammaksi soittaa silloin 112:een, joka lähetti paikalle pelastuslaitoksen yksikön. Lapset pääsivät kuitenkin kuivin jaloin yli, eikä apujoukkoja tarvittu.

Seuraavan kerran Horttanainen näki lapsia jäällä lauantaina 18. tammikuuta. Viime päivien lauhan sään huomioiden moinen uhkarohkeus tuntuu aivan uskomattomalta, Horttanainen sanoo.

Tälläkin kertaa asialla oli kolme lasta.

Aikuisia ei ole jäällä näkynyt

Horttanainen korostaa, ettei ole tarkoitus säikyttää eikä syyllistää.

Hän uskoo, että lapsia on varoitettu heikoista jäistä, mutta kertaus lienee paikallaan. Lapset kun eivät pysty ennakoimaan tekojensa seurauksia kuten aikuiset, eivätkä ymmärrä millaisen riskin he ottavat, hän korostaa.

– Jos aikuinen lähtee jäille, hän tietää vastuunsa. Aikuisia en ole nähnyt tänä talvena ylittämässä Ukonsalmea. Joitain retkiluistelijoita on näkynyt, mutta vain aivan rannassa, Horttanainen kertoo.

Hän kertoo Ukonsalmen saaneen ohuen jääpeitteen joulukuun puolivälissä. Sen jälkeen jokin moottorivene kävi ajamassa riitteen läpi, jonka jäljiltä keskellä salmea jäässä on havaittavissa selvä railomainen alue. Siellä jää on todennäköisesti vielä paljon heikompaa kuin rannalla, Horttanainen varoittaa.

Luetuimmat