Käräjäoikeus asetti yrittäjän omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 260 000 euron arvosta — Elinkeinonharjoittaja sanoo muovien olleen välivarastossa tontilla

Elinkeinonharjoittaja vastusti takavarikkohakemusta. Hänen epäillään haudanneen noin 3 700 tonnia muovia ja yhdyskuntajätettä maahan.

Minna Mänttäri

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi päätöksensä vakuustakavarikosta perjantaina. Arkistokuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi päätöksensä vakuustakavarikosta perjantaina. Arkistokuva.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on määrännyt eteläkarjalaisen elinkeinotoiminnan harjoittajan omaisuutta vakuustakavarikkoon.

Elinkeinonharjoittajan epäillään haudanneen tuhansia tonneja muovia ja yhdyskuntajätettä maahan. Tulli haki omaisuutta hukkaamiskieltoon, jotta epäilty ei siirrä omaisuutta velkojien ulottumattomiin.

Alustavasti jätteiden määrän on arvioitu olevan noin 3 700 tonnia. Jäteveron suuruus lasketaan tonneissa. Keskimäärin jäteveron suuruus on 70 euroa tonnilta. 

Elinkeinonharjoittaja vastusti takavarikkovaatimusta ja vaati sen hylkäämistä. Hänen mukaansa hän on varastoinut omalla maallaan yritystoimintaan liittyviä muoveja. Kyseisten jätteiden loppusijoituspaikka on kaatopaikka.

Vakuustakavarikkoon riittää rikosepäily

Käräjäoikeus totesi, että vakuustakavarikkoon määräämiseen riittää se, että henkilöä on syytä epäillä rikoksesta.

Poliisi tutkii epäiltyä ympäristön turmelemista ja Tulli epäiltyä veropetosta. Veropetosepäily liittyy siihen, että epäilty on välttänyt jäteveroja, kun ei ole hävittänyt niitä asianmukaisesti.

Oikeuden mukaan vakuustakavarikon yleiset edellytykset täyttyvät. On myös olemassa vaara, että vastaaja pyrkii välttämään korvauksen maksamisen hävittämällä omaisuuttaan. Oikeus määräsi vakuustakavarikkoon elinkeinonharjoittajan omaisuutta noin 263 000 euron edestä.

Turvaamistoimi on voimassa toistaiseksi. Jos elinkeinonharjoittaja asettaa riittävän vakuuden tai takauksen, hän voi pyytää tuomioistuimelta turvaamistoimen kumoamista.

Päätöksestä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.