Pieniä kuntia houkutellaan Saimaa-ilmiöön, Imatra, Taipalsaari ja Rautjärvi lupautuneet jo mukaan

Isoista kaupungeista rahoitukseen ovat luvanneet osallistua esimerkiksi Savonlinna ja Mikkeli.

Vesa Vuorela

Saimaa-ilmiöön ja Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen liittyvä kontti oli Mikkelissä viikon ajan loppuvuodesta.
Saimaa-ilmiöön ja Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen liittyvä kontti oli Mikkelissä viikon ajan loppuvuodesta.

Yhdeksän itäsuomalaista kuntaa on mahdollisesti osallistumassa lisärahoituksella Itä-Suomen yhteiseen Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuun eli Saimaa-ilmiöön.

Saimaa-ilmiön tiedotteen mukaan muut tässä vaiheessa mukaan lähtevät pienet kunnat ovat Imatra, Taipalsaari, Rautjärvi, Puumala, Kitee, Tohmajärvi, Outokumpu ja Hirvensalmi.

Imatran valtuusto päätti viime viikolla, että kaupunki lähtee Saimaa-ilmiön rahoitukseen vähintään kolmella eurolla per asukas.

– Vähän yli 70 000 euroa jakautuu viidelle vuodelle, eli vuosittain noin 15 000 euroa. Se on pieni panos siitä, jos pääsemme mukaan isoon hankkeeseen, kaupunginvaltuutettu Mikko Airas (kok.) totesi kokouksessa.

Esimerkiksi Puumala on lupautunut hankkeeseen 3 eurolla per asukas eli noin 6000 eurolla ja Hirvensalmi 6000 eurolla.

Lisärahoituksella mukaan lähtevät kunnat voivat myös oman ehdotuksensa tai toiveensa hakukirjan ohjelmasisältöön. Kuntien omat rahoitusosuudet voidaan jakaa vuosille 2022–2026. Rahoitus toteutuu, mikäli Saimaa-ilmiö voittaa tittelin 2.6.2021.

Hankejohtaja Sari Kaasisen mukaan lisärahoitus on tulossa useissa kunnissa muutaman viikon sisällä käsiteltäväksi.

– Kaikkiin alueen kuntiin on muutama viikko sitten lähetetty erityinen kutsukirje, jossa jokaista kutsutaan mukaan entistä tiiviimpään yhteistyöhön ja samalla rahoittamaan Saimaa-ilmiötä, Kaasinen kertoo hankkeen tiedotteessa.

Hankkeeseen ovat jo sitoutuneet Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakunnat sekä isoista kaupungeista Savonlinna, Mikkeli, Kuopio, Lappeenranta ja Joensuu.

Uusimmat uutiset