Poliisi tehostaa Uudenmaan rajojen valvontaa pääsiäisenä – VR:n junat kulkevat yövuoroja lukuun ottamatta, Finnair lentää kotimaassa neljään kohteeseen

Autoliiton perinteinen vapaaehtoisoperaatio peruttiin ensimmäisen kerran historiassa.

Heikki Saukkomaa

Poliisit tarkastavat kulkulupia tarkastuspisteellä Uudenmaan rajalla valtatie 6:lla Lapinjärvellä maanantaina. Arkistokuva.
Poliisit tarkastavat kulkulupia tarkastuspisteellä Uudenmaan rajalla valtatie 6:lla Lapinjärvellä maanantaina. Arkistokuva.

Pääsiäinen on perinteisesti ollut Suomessa juhlapyhä, jolloin monet pyrkivät lähtemään pitkille vapaille kohti pohjoista. Koronavirusepidemian vuoksi suomalaisia on kehotettu pysymään kotona ja lisäksi Uudenmaan maakunta on eristetty muusta Suomesta.

Poliisi kertoo tehostavansa Uudenmaan rajojen valvontaa pääsiäisenä. Poliisi valvoo liikennettä noin 40 tarkastuspisteellä ja liikkuvalla valvonnalla. Tarkastuspisteet sijaitsevat kattavasti liikenneväylillä, ja aktiivisella liikkuvalla valvonnalla seurataan myös pienempiä teitä, poliisista kerrotaan.

Lisäksi Uudenmaan maakuntarajan ylittävää junaliikennettä valvotaan.

Maakuntarajan saa ylittää liikkumisrajoitusten aikana vain välttämättömästä syystä. Vapaa-ajan matkustaminen, eli esimerkiksi mökkimatka tai pääsiäisen juhlistaminen, eivät ole välttämättömiä syitä matkustaa Uudenmaan maakuntarajan yli.

– Liikkumisrajoitus on voimassa 19. huhtikuuta asti, eivätkä juhlapyhät tee siihen poikkeusta. Tehostamme valvontaa, jotta liikkumisrajoituksen tavoite ei vaarantuisi eli koronavirustartunnat eivät leviäisi Uudeltamaalta muualle Suomeen, muistuttaa Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio tiedotteessa.

Finnair lentää kotimaassa vain neljään kohteeseen

Lentoyhtiö Finnair tiedotti 16. maaliskuuta, että se lentää kotimaassa Kuopioon, Maarianhaminaan, Ouluun ja Rovaniemelle. Lisäksi pääsiäisen ympärille oli tuolloin suunnitteilla lentoja myös kolmeen Pohjois-Suomen kohteeseen, Ivaloon, Kittilään ja Kuusamoon.

– Finnair ei ole lentämässä näitä lentoja pohjoisen kolmeen kohteeseen. Tällä hetkellä lennämme pohjoisessa vain Ouluun ja Rovaniemelle, Finnairin viestintäpäällikkö Manti Väätäinen-Pereira kertoo.

Lisäksi Finnair lentää kotimaassa yhä Maarianhaminaan ja Kuopioon. Väätäinen-Pereira muistuttaa, että ne, joilla on varauksia näille lennoille, voivat siirtää varauksia marraskuun loppuun asti tai saada hinnanpalautuksen lennosta.

Junat kulkevat pääsiäisenä yöjunia lukuun ottamatta

Lentojen ohella myös VR:n junat ovat täyttyneet pääsiäisen tienoilla lomailijoista. Nyt tilanne on toinen.

– Pääsiäiseltä ei ole peruttu junavuoroja, vaan junat kulkevat normaalisti yöjunia lukuun ottamatta, kertoo Julia Stolp VR:n viestinnästä.

Stolpin mukaan VR supistaa junaliikennettä suunnitellusti pääsiäisen jälkeen ja ajantasaista tietoa vuorojen muutoksista sekä perumisista löytyy VR:n verkkosivuilta. Koronavirusepidemian aikana matkamäärät ovat kaukoliikenteessä pudonneet 90 prosenttia kaikilla reiteillä.

Operaatio Pajunkissa peruttu ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin

Autoliitto ei tänä vuonna järjestä pääsiäisen perinteistä Operaatio Pajunkissaa. Operaatiossa vapaaehtoiset tiepalveluhenkilöt ovat olleet tehostetussa valmiudessa pääsiäispyhien ajan, koska pääsiäisen aikana tieliikennettä on ollut yleensä runsaasti.

Tänä vuonna Autoliitto ennakoi, että tulevana pääsiäisenä on koronavirusrajoitusten vuoksi hyvin vähän liikennettä ja siten myös apua tarvitsevia vähän.

Operaatio Pajunkissa on järjestetty jo 50 kertaa, ja nyt on ensimmäinen kerta, kun se jää välistä.

Kommentoidut