Ihanaa villaa löytyy läheltä — Tekstiilitaiteilija Sanna Vatanen liputtaa suomalaisen lampaan villan puolesta ja nauttii elämästä simpeleläisellä metsätilalla

Sami Repo

Tekstiilitaiteilija Sanna Vatanen on suunnitellut suomenlampaan villasta sellässä oleva repun, lapaset ja myssyn.

Sanna Vatasen kuvaillessa suomenlampaan villan ominaisuuksia tekisi mieli kääriytyä villaneuleeseen. 
— Kesälaiduntamisen jälkeen villa on laadultaan erinomaista. Lampaat ovat saaneet rouskuttaa luonnon ravintoa. Risukot ovat harjanneet turkkia ja raikas ulkoilma kuohkeuttanut niiden villaa, Vatanen kertoo.
Tekstiilitaiteilija Sanna Vatanen haluaa välittää tätä viestiä myös tuoreessa kirjassaan Bää! Neulo ja virkkaa suomenlampaan villasta. Kirjan tavoite on lisätä suomalaisen villan käyttöä ja näkyvyyttä.
— Suomessa villan tuotanto on ympäristöystävällistä pientuotantoa, Vatanen sanoo.
Villa kehrätään pienissä kehräämöissä ja pestään hellävaraisesti niin, että villalle luontainen lanoliini, villavaha, säilyy. Se suojaa villaa muun muassa kosteudelta.
Vatanen toivoo, että lähiseudulla tuotetusta villasta tulisi samanlainen ilmiö kuin lähiruuasta, josta on tullut jo arkea monien ihmisten ruokapöydässä ja ostovalinnoissa.
— Jos käyttää omalla lähiseudulla tuotettua villaa, tietää mistä materiaali on peräisin ja miten sitä on käsitelty. Samalla voi tukea paikallista yrittäjyyttä ja lammastaloutta.
Vatanen on huomannut, että suomenlampaan villaa kohtaan löytyy yhä ennakkoluuloja.
— Minultakin on kysytty usein, että eikö se ole kovaa ja tikkuista. Todellisuudessa suomalaisen lampaanvillan laatukehittely on viety pitkälle. Meiltä löytyy ihanan pehmeitä ja hyvin erityyppisiä ja -paksuisia lankoja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat