Etelä-Karjalassa nuuska vaihtaa omistajaa kaveripiireissä ja somessa — Nuuskarallista tuli miljoonabisnes ja kansanterveydellinen ongelma: ”Syntyy rahavirtoja, jotka pitää pestä puhtaaksi”

Tulli on takavarikoinut tänä vuonna enemmän nuuskaa kuin koskaan aiemmin. Myös Etelä-Karjalassa nuuskan käyttö ja laiton kauppa ovat lisääntyneet, arvioi tulliylitarkastaja Jari Rautio.

Päivi Virta-Salo

Etelä-Karjalassa nuuska vaihtaa omistajaa kaveripiireissä ja somessa — Nuuskarallista tuli miljoonabisnes ja kansanterveydellinen ongelma: ”Syntyy rahavirtoja, jotka pitää pestä puhtaaksi”

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa puitiin tapausta, jossa venäläiskolmikko toi ainakin sata kiloa nuuskaa Ruotsista, varastoi sitä Etelä-Karjalaan ja vei Venäjälle. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen pitää tapausta melko isona nuuskajuttuna.

Lue myös: Etelä-Karjalassa jäi kiinni iso nuuskaerä, nuuskaa säilytettiin asunnossa Taipalsaarella ja autossa Lappeenrannassa — Venäläisnaisen mukaan tavoitteena oli ”ansaita vähän rahaa”

Sekään ei ole tavatonta, että nuuskaa viedään Suomen kautta Venäjälle, Sinkkonen sanoo.
— Venäjällekin on syntynyt nuuskakulttuuri. Venäjällä myytiin aikaisemmin nuuskaa, mutta se kiellettiin muutama vuosi sitten, Sinkkonen kertoo.

Nuoret pitävät nuuskaa ”hienona”, kuten 1970—80-luvulla pidettiin tupakanpolttoa. - Hannu Sinkkonen


Tulli on takavarikoinut tänä vuonna enemmän nuuskaa kuin koskaan aiemmin — tammi-syyskuun aikana yhteensä 5 118 kiloa, mikä on yli kolminkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Etelä-Karjalassa
nuuska liikkuu somessa
ja kaveriporukoissa

Myös Etelä-Karjalassa nuuskan käyttö ja laiton kauppa ovat lisääntyneet, arvioi tulliylitarkastaja Jari Rautio Lappeenrannan yksiköstä. Nuuska liikkuu Etelä-Karjalassa kaveripiireissä ja sosiaalisen median kanavia hyödyntäen.
— Nuuskaa salakuljetetaan Ruotsista myös Etelä-Karjalaan. Suuri osa nuuskasta päätyy pääkaupunkiseudulle ja muihin suuriin kaupunkeihin, mutta käytön ja laittoman kaupan on havaittu lisääntyneen meilläkin, Rautio sanoo.

Nuuskan laittoman tuonnin Hannu Sinkkonen jakaa kolmeen eri ryhmään. On niitä, jotka tuovat nuuskaa omaan käyttöön ja vähän myyntiin, jolloin puhutaan muutamista kilosta pariin kymmeneen kiloa nuuskaa. Kaupallista hyötyä tavoittelevat tuovat nuuskaa kymmeniä tai noin sata kiloa. Kolmas ryhmä ovat tukkumyyjät, jotka tuovat nuuskaa maahan kerralla muutamia satoja kiloja.

Tulli kertoi viime viikolla takavarikoineensa virolaiselta salakuljetusorganisaatiolta yhteensä noin 1 350 kiloa nuuskaa.

Virolaisen salakuljetusorganisaation epäillään tuoneen Ruotsista Suomeen noin 5 000 kiloa nuuskaa tänä vuonna, mikä on Sinkkosen mukaan yksi Suomen suurimmista nuuskajutuista.

Iso bisnes ja
vaara kansanterveydelle,
markkinointia kohdennetaan
internetissä

Laiton nuuskaralli aiheuttaa kansanterveydellisten haittojen lisäksi myös taloudellisia ongelmia. Nuuskabisneksessä pyörii vuosittain arviolta jopa kymmeniä miljoonia euroja.
— Nuuskan myynti liikkuu harmaan talouden markkinoilla. Syntyy rahavirtoja, jotka pitää pestä puhtaaksi. Rinnakkaistalouden muodostuminen on suurin ongelma terveyshaittojen ohessa, Sinkkonen sanoo.

Nuuska on leimautunut nuorten ja etenkin urheilun harrastajien jutuksi, Hannu Sinkkonen sanoo. Nuuskan käyttöä pidetään nuorten keskuudessa hyväksytympänä kuin tupakointia.
— Nuoret pitävät nuuskaa ”hienona”, kuten 1970—80-luvulla pidettiin tupakanpolttoa. Joidenkin urheilulajien harrastajat kokevat, että nuuskan käyttö kuuluu lajikulttuuriin, Sinkkonen katsoo.

Nuuskaa myydään ja markkinoidaan yhä voimakkaammin internetissä. Mainontaa kohdennetaan tietynlaisille nuorille.
— Ruotsalaisten nuuskatukkujen sivuilta löytyy muun muassa tytöille suunnattuja värejä ja vaniljan makua, Sinkkonen sanoo.

Päivi Virta-Salo

Savukkeita sen sijaan on jäänyt tullin haaviin vuodentakaista vähemmän.
— Savukkeita edelleen salakuljetetaan Venäjältä, mutta viime aikoina paljastuneet tapaukset ovat olleet pienempiä kuin takavuosina, Jari Rautio sanoo.

Uusimmat uutiset