Kauppakeskus Armadassa on suivaannuttu "nuorten yökerhoon", jästipäisiin teineihin ja törkypuheisiin

"Ne hilluvat täällä kaupassa ja suihkuttelevat testeripulloista ja myyntikappaleistakin". "Kun yrittää asiasta sanoa, tulee törkypuhetta". Coffee Housen vessasta on löytynyt käytettyjä huumeruiskuja.

Kai Skyttä

Torstai-iltana Armadan käytävällä oli rauhallista. Eräs asiakas kertoi häiriintyvänsä eniten siitä, että kauppakeskuksen pääoven edusta on siivottomaksi syljeskelty.
Torstai-iltana Armadan käytävällä oli rauhallista. Eräs asiakas kertoi häiriintyvänsä eniten siitä, että kauppakeskuksen pääoven edusta on siivottomaksi syljeskelty.

Mekastavat teinit rasittavat monia Lappeenrannan kauppakeskus Armadassa työskenteleviä ja asioivia.

Nuorten parveilusta ja häiritsevästä käytöksestä valittaa kaikkien muiden liikkeiden paitsi Postin henkilökunta.

— Tuolla rappukäytävässä, mihin tästä ei näe, porukka tykkää hengailla. Siellä on noin 15 hengen porukka harva se päivä. Diskoa pidetään energiajuomien, oluen ja siiderin voimalla. Mukana on musiikkilaitteet, ja se melu on hirveä, mikä nuorista lähtee, kun huutavat ja soittavat musiikkia. On täällä poliisikin joutunut käymään, kertoo eräs kauneus- ja hyvinvointiliike Emotionin henkilökuntaan kuuluva.

Rappukäytävällä myyjä tarkoittaa portaikkoa, joka vie kattoparkkiin Emotionin takaosasta käsin. Nuoret eivät myyjän mukaan tyydy mekastamaan vain portaikossa.

— Joskus ne villiintyvät hillumaan täällä kaupassakin, suihkuttelevat testeripulloista ja myyntikappaleistakin, kiroilevat ja heittelevät roskia.

Kai Skyttä

Kieltokyltti parkkitasolta kauppakeskukseen tuovissa portaikoissa tehoaa kauppakeskuksen työntekijöiden mukaan huonosti.
Kieltokyltti parkkitasolta kauppakeskukseen tuovissa portaikoissa tehoaa kauppakeskuksen työntekijöiden mukaan huonosti.

Vartijat joutuvat joskus auttamaan nuorten poistamisessa

Samaa kertoo Coffee Housen tarjoilija, joka hänkään ei halua esiintyä nimellään.

— Tämä on meidän suurin ongelma koko kauppakeskuksessa! Nuoria tulee meille salin puolelle juomaan omia juomia, ja kun yrittää asiasta sanoa, tulee rumaa kielenkäyttöä ja törkypuhetta. Joskus täytyy pyytää vartijaa poistamaan nuoria. Hehän ovat käytävävartijoita, mutta tulevat välillä auttamaan, kun nuoret eivät usko ravintolahenkilökuntaa.

Vaikeuksia on myös vessan käytön valvonnassa. Se on tarkoitettu vain asiakkaille, mutta kerran henkilökunta löysi samasta vessasta viisi tyttöä ja viisi poikaa, jotka olivat sotkeneet seinät ja peilit.

Tarjoilijan mukaan ongelma alkoi pahentua sen jälkeen, kun uusittu Iso-Kristiina avattiin.

— En tiedä, onko niitä vielä siellä, mutta täällä ne parveilevat. Olihan ennenkin häiriköintiä silloin tällöin, mutta viime vuosina tilanne on kärjistynyt. Asiakkaatkin kärsivät, sanovat, ettei ole kiva istua kahvilla, kun nuoriso räyhää vieressä.

Näkyvintä nuorten parveilu on pääsisäänkäynnin luona ja S-marketiin vievässä käytävässä. Tällä erää nuoret viihtyvät käytävässä joulukuusen katveessa, sillä paikalla on pistorastia, josta ladata kännyköitä.

Vanhemmat ihmiset arastelevat kulkea käytävää

Myös S-marketista kerrotaan, että asiakkailta on tullut palautetta ”nuorten yökerhosta”.

— Aikamoista sirkusta se välillä onkin. Vanhemmat ihmiset arastelevat tulla siitä.

Pikkuheput odottavat ulkona reput selässä ja isot tuo. Keskellä kirkasta päivääkin.

S-marketista nuoret yrittävät hankkia myös alkoholijuomia. Marketista kerrotaan, että papereita kysytään kyllä tiuhaan, mutta sen pidemmälle silmät eivät työkiireiltä riitä.

Emotionista on näkyvyys pääoven ulkopuolelle asti, ja sieltä on havaittu, että ainakin joskus vanhimmat nuoret hakevat nuoremmilleen olutta.

— Pikkuheput odottavat ulkona reput selässä ja isot tuo. Keskellä kirkasta päivääkin, kuvailee Emotionin myyjä.

Huumevalojen tultua ei neulalöytöjä

Kauppakeskuksessa on tehty havaintoja, joista on herännyt epäily, että siellä vaihtavat omistajaa myös huumeet.

Vahvistusta havainnoille on vaikea saada eikä kukaan halua kertoa näistäkään havainnoista nimellään. Vain Coffee Housella on selviä todisteita siitä, että sen tiloissa on ainakin käytetty huumeita.

— Vessasta löytyi kesällä kahteen otteeseen huumeneuloja, vieläpä vaarallisista paikoista, kertoo kahvilan tarjoilija.

Löydöistä ilmoitettiin poliisille, ja vessoihin asennettiin loppukesästä sinertävää valoa antavat, niin sanotut huumelamput. Sen jälkeen neuloja ei ole löytynyt.

Luetuimmat