Raketit hermostuttavat hevosetkin — Laumaeläimet hakevat turvaa rauhallisemmista tovereista

Ratsastajien toive on, että paukuttelemaan ryhdytään vasta kuudelta.

Kaisa Beltran

Salla Rämö tietää että Ville -hevonen hermostuu raketeista.
Salla Rämö tietää että Ville -hevonen hermostuu raketeista.

Uudenvuoden aaton rakettien paukuttelu saa eläinkunnan sekaisin. Koirien ohella myös hevoset tykkäävät kyttyrää ilotulitteiden äänistä. Imatran ratsastajat ry:n sihteeri Salla Rämön mukaan hevoset ovat yksilöitä, joista jotkut ovat äärimmäisen herkkiä äänille.


— Osa hevosista pelkää rakettien ääntä hirveästi, ja osa ei välitä ollenkaan, kertoo seitsemän vuotta ratsastusta harrastanut Rämö.


Imatran ratsastajat ry:n tallille on muodostunut vakiintuneet käytännöt uudenvuoden varalle. Hevonen on laumaeläin, joten rauhallisia hevosia siirretään sellaisten viereen jotka pelkäävät. Lisäksi yöksi saatetaan jättää valoja päälle, ja ikkunoita peitetään niin etteivät hevoset näkisi raketteja.


Normaalisti tallin 30 hevosta haetaan sisälle seitsemältä illalla, mutta aattona ne noudetaan jo päivällä. Henkilökunta poistuu yhdeksältä, jolloin hevoset jäävät ihmettelemään meteliä keskenään.

Pauke alkaa ennen kuutta

Rämön mukaan nämä toimenpiteet olisivat riittäviä, mikäli uudenvuoden juhlijat malttaisivat aloittaa ilotulitteiden ampumisen kello kuudelta kuten laki sanoo.

Kaisa Beltran

Anni Savolaisen ei tarvitse nimestä huolimatta kuiskutella Whisperille. Tämä puoliverinen ei ilotulitteista hetkahda.
Anni Savolaisen ei tarvitse nimestä huolimatta kuiskutella Whisperille. Tämä puoliverinen ei ilotulitteista hetkahda.


— Pauke alkaa kuitenkin joka vuosi jo päivällä, Rämö tietää.


Tämä on aiheuttanut vaaratilanteita myös Imatran ratsastajien tallilla. Rämön mukaan on ihan tavallista että ratsastaja putoaa paukuttelua säikähtäneen hevosen selästä. Parin vuoden takaisella uudenvuoden aaton hiihtoratsastusretkellä alkoi räjähdellä kesken matkanteon.


— Onneksi alla oli rauhalliset ponit. Sillä kertaa ratsastajat taisivat säikähtää poneja enemmän, Rämö muistelee. 


Ilotulitteiden pauke kantautuu kiitettävästi Niskalammen asuinalueen vieressä sijaitsevalle tallille. Rämö toivoo että ihmiset aloittaisivat uudenvuoden juhlinnan vasta kuudelta.


 — On todella ikävää kun pauke alkaa keskellä päivää ja hevoset säntäilevät sinne tänne.