”Ystävän halaus lämmittää pakkasessakin parhaiten” — Pakkanen kiristyy Lappeenrannassa, kysyimme kaupunkilaisilta kuinka he pukeutuvat kylmän sään varalle

Pakkaspukeutumisessa käytännöllisyys on tärkeää. Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkanen kipuaa tänään lähelle 20 pakkasastetta ja maanantaina vielä senkin yli.

Mika Strandén

Lappeenrantalaiset ystävykset Suvi Rahikainen (vas.), Jenni Kainlauri ja Miina Koskela tykkäävät ulkoilla pakkaskeleilläkin. — Ystävän halaus lämmittää pakkasessakin, he toteavat.
Lappeenrantalaiset ystävykset Suvi Rahikainen (vas.), Jenni Kainlauri ja Miina Koskela tykkäävät ulkoilla pakkaskeleilläkin. — Ystävän halaus lämmittää pakkasessakin, he toteavat.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkanen kiristyy tänään lähelle 20 astetta ja maanantaina vielä senkin yli. Kysyimme kaupunkilaisilta, kuinka he pukeutuvat kylmän sään varalle.

Tapani Kemppinen: ”Säätila on vain pukeutumiskysymys”

— Pakkanen on vain pukeutumiskysymys. Lämpökerraston kun laittaa alle, niin johan tarkenee. Pitkähihainen ja korkeakauluksinen paita on myös hyvä olla olemassa. Lämmin pipo ja huppu päässä suojaavat hyvin. Satamassa tuulee usein, joten siitä syystä on hyvä laittaa huppu päähän. Jos on ihan todella kylmä, niin sitten voi laittaa villahousut jalkaan. Minulla ei tule mieleen sellaista pakkasta, että sen takia olisin jäänyt kotiin. Minä ja Sisko olemme molemmat ulkoilmaihmisiä. Kylmään ilmaan lähteminen on aluksi asennekysymys, mutta kun vain päättää lähteä, niin sitten se on helppoa. Tosin hiihtoreissut jätän väliin, kun pakkasta on enemmän kuin kymmenen astetta. Märkä selkä ja kylmät raajat ei ole miellyttävä yhdistelmä.

Sisko Kemppinen: ”Kun pysyy liikkeessä, ei tule kylmä”

— Lämpimät käsineet, pipo ja huppu ovat ihan ehdottomat olla olemassa, jos ei halua palella pakkasessa. Minulla on herkät silmät, joten haluan suojata ne kunnolla tuulelta ja tuiskulta. Kovassa pakkasessa laitan käsiin ensin alle hanskat ja sitten päälle lapaset, ja silloin ei kyllä tule kylmä. Kun kädet ja jalat pitää lämpiminä, pysyy muutenkin lämpimänä. Ja kun liikkuu, niin ei tule kylmä. Tänään minulla olisi ollut mahdollisuus lähteä laskettelemaan, mutta sen jätin väliin. Ankkurihississä voi tulla kylmä, kun pitää olla paikoillaan eikä tuulensuojaa ole. Muuten tulevat tai menneet kovat pakkaset eivät ole juuri elämääni vaikuttaneet.

Mika Strandén

Tapani ja Sisko Kemppinen ovat ulkoilmaihmisiä.
Tapani ja Sisko Kemppinen ovat ulkoilmaihmisiä.

Paula Pirskanen: ”Pepe-koira kylmettyy ennen minua”

— Hyvä talvipukeutuminen lähtee siitä, että on toppahousut ja -takki sekä paksut lapaset. Koiran kanssa joutuu ulkoilemaan ihan kaikenlaisessa säässä. Meillä tosin Pepe-koira kylmettyy ennen emäntäänsä. Pepe alkaa nostella tassujaan, kun pakkanen on noin 20 astetta. Töppösiä Pepe ei suostu jalkaansa laittamaan. Itselläni ulkoilun pakkasraja menee 30 asteen tuntumassa. Asun Iisalmessa ja meillä oli siellä vastikään 30 asteen pakkaset. Se alkoi jo olla tosi kylmä, ja vieläkin kovempien pakkasten on ennustettu tulevan. Sormet ja jalat alkavat helpoiten paleltua. Kaulaliinalla on kätevä suojata kasvot. Kovatkaan pakkaset eivät ole juuri vaikuttaneet elämääni. Hieman jännitin, miten auto käynnistyy, mutta ei siinä ollut ongelmia.

Mika Strandén

Paula Pirskanen asuu Iisalmessa. Siellä pakkaset ovat kylmimmillään olleet 30 asteen tuntumassa.
Paula Pirskanen asuu Iisalmessa. Siellä pakkaset ovat kylmimmillään olleet 30 asteen tuntumassa.

Suvi Rahikainen: ”Hyvät ystävät lämmittävät pakkasessakin”

— Halaaminen ja hyvät ystävät lämmittävät tietysti pakkaskelilläkin parhaiten. Pukeutumisessa ykkösjuttu on tietysti se, että pukeutuu kerroksiin. Merinovilla on hyvä materiaali. Minulla on ulkoiluhousujen alla vielä ihan erityinen salainen ase, nimittäin äitini kutomat pitkät villahousut. Ne pistän päälle, kun pakkasta on kymmenen astetta tai enemmän. Nyt olemme menossa ystävieni kanssa ulkoilemaan. Liikkuessa yläosassa voi olla vähän vähemmän vaatetta, mutta alaosaan voi laittaa päälle enemmän, sillä jalkoihin ei koskaan tule kuuma. Pakkasella ihoni meinaa kuivua, mutta muuten säätila ei ole aiheuttanut minulle suurempia pulmia.

Jenni Kainlauri: ”Kova tuuli on pakkasta ikävämpää”

— Hyvät kengät ja kaulahuivi ovat varmaan tärkeimmät yksittäiset vaatekappaleet talvella. Niiden pitää olla hyvät, että pysyy lämpimänä. Pakkanen ei yleensä aiheuta hirveästi ongelmia, mutta tuuli voi tehdä pakkasesta todella purevaa. Minä sekä ystäväni Suvi ja Miina työskentelemme kaikki opettajina. Alakoululaisia saa kyllä muistuttaa, miten pakkaseen pitää pukeutua. Nyt on kuitenkin helppoa, kun on selkeästi kylmää ja kylmä jakso on jatkunut pidempään. Kaikille on selvää, että nyt pitää pukeutua lämpimästi. Pakkenen ei ole oikeastaan vaikuttanut elämääni juurikaan, mutta lumentulo kyllä sitäkin enemmän. Lunta on saanut luoda ihan urakalla.

Mika Strandén

Opettajina työskentelevät Suvi Rahikainen (vas.), Jenni Kainlauri ja Miina Koskela ovat tottuneet näkemään kirjavaa talvipukeutumisen tyyliä.
Opettajina työskentelevät Suvi Rahikainen (vas.), Jenni Kainlauri ja Miina Koskela ovat tottuneet näkemään kirjavaa talvipukeutumisen tyyliä.

Miina Koskela: ”Pyörä alkaa jähmettyä 20 pakkasasteessa”

— Hyvät hanskat, pipo ja kengät pitävät lämpimänä pakkaskelissä. Nyt minulla on käsissä tällaiset lasketteluhanskat, jotka on tarkoitettu ääriolosuhteisiin. Hyvä pipo pitää myös pään lämpimänä. Työskentelen opettajana ja yläkouluikäisillä näkee paljon paljaita nilkkoja. Se näyttää aika hurjalta, mutta toisaalta, en tiedä, olinko itsekään nuorena sen viisaampi. Pakkaskelit eivät ole juurikaan vaikuttaneet omaan elämääni. 20 pakkasasteessa pyörä alkaa kyllä olla aika jähmeä, ja samaten hiihtäminen muuttuu ikäväksi, jos pakkasta on liikaa.