Lappeenrannan kaupunki poisti pakastinarkuista tehdyt kellarit viljelypalstoiltaan – Kunnostetuilla alueilla päästään peltotöihin ehkä jo ennen vappua

Vastedes viljelypalstat kynnetään auki vähintään kerran vuosikymmenessä. Isoja puita tai rakennelmia ei enää sallita.

Anu Kiljunen

Mustolan viljelypalstoilta pitää vielä poistaa puiden kantoja ennen maan karhitsemista.
Mustolan viljelypalstoilta pitää vielä poistaa puiden kantoja ennen maan karhitsemista.

Lappeenrannan kaupungin viljelypalstat ovat kevään korvalla kynnöspeltona. Viime syksynä alkanut koneellinen maanmuokkaus jatkuu vielä, ja viljelijät pääsevät kevättöihin vasta palstojen merkitsemisen ja jakamisen jälkeen.

Hinku peltotöihin olisi jo kova. Maankäyttöinsinööri Mikko Lösönen kertoo saavansa puheluja, jossa entiset ja uudet vuokraajat tiedustelevat kaupungin aikatauluja.

– 90 kirjettä lähti huhtikuun alkupäivinä vanhoille vuokraajille. Kun sopimukset saadaan tehtyä ja palstat karhittua sekä mitattua, viljelemään pääsee parhaassa tapauksessa huhtikuun lopulla, Lösönen arvioi.

Rakennelmat kielletään

Kunnostustyöt ovat pisimmällä Uus-Lavolassa. Mustolassa joudutaan vielä poistamaan kantoja kaivinkoneella ja Skinnarilassa keräämään pois peltiä, lastulevyä sekä maahan upotettuja pakastearkkuja, jotka ovat toimineet kellareina.

Vuosia jatkuneelle villille rakentamiselle pantiin piste viime keväänä. Kaupunki ei enää vuokrannut uusia viljelypalstoja ja edellytti käytössä olleiden palstojen siistimistä kasvukauden jälkeen.

Viljelemään pääsee parhaassa tapauksessa huhtikuun lopulla. — Mikko Lösönen

– Samalla uudistettiin sääntöjä. Palstoilla sallitaan kasvutunnelit ja -lavat, mutta ei kasvihuoneita tai muita rakennelmia. Mitään datsha-tyyppistä asutusta ei palstoille päästetä syntymään, Lösönen toteaa.

Myös omenapuiden tai muiden isojen kasvien istutus kielletään, koska maa aiotaan vastaisuudessa kyntää auki 5–10 vuoden välein. Näin ollen esimerkiksi mansikanviljely onnistuu muokkauskierron aikana.

Raivaus lisäsi viljelyalaa

Uudistuksen yhteydessä kaupunki on varautunut viljelypalstojen kysynnän kasvuun. Pusikoiden raivaaminen lisäsi viljelypinta-alaa ja palstoja riittää nyt ainakin sadalle halukkaalle.

– En usko, että palstan saamisessa olisi ongelmaa. Ongelmaksi voi nousta alue, jos haluaa palstansa aivan tietystä paikasta, Lösönen arvioi.

Entiset vuokraajat voivat vielä tänä vuonna tehdä kirjallisen sopimuksen vanhaan tyyliin, mutta vuodesta 2021 lähtien siirrytään yksinomaan sähköiseen varauspalveluun. Kaupunki tiedottaa uusista vuokrauskäytännöistä toukokuussa.