”Tiede on kuin taikuutta” — Soletair-pilottilaitos avattiin Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla

Inka Nordlund

Myytinmurtaja Jamie Hyneman räjäyttelee perinteistä ja Soletair-polttoainetta Lappeenrannan teknillisen yliopiston takapihalla. Vierellä rehtori Juha-Matti Saksa.

Ainutlaatuinen Soletair-pilottilaitos avattiin tänään Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla.

— Tiede on kuin taikuutta, mutta totta, totesi tutkimuskeskus VTT:n johtava tutkija Pasi Vainikka Soletair-pilottilaitoksen avajaistilaisuudessa.

Joskus ennen taikurit vetivät ilmasta kaneja ja kolikoita. Nyt Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja tutkimuskeskus VTT:n tutkijat vetelevät ilmasta polttoainetta, tai vaikka uusien juoksukenkien materiaalia.

Soletair-pilottilaitos ottaa ilmasta hiilidioksidia ja vetyä, ja muuttaa ne vaikka polttoaineeksi.

Koelaitos koostuu neljästä erillisestä yksiköstä: aurinkovoimalasta, hiilidioksidia ja vettä ilmasta erottavasta laitteistosta, vetyä elektrolyysin avulla tuottavasta osasta sekä synteesilaitteesta, jolla hiilidioksidista ja vedystä valmistetaan raakaöljyn korvaavaa ainetta.

Soletair on maailman ensimmäinen pilottilaitos, jossa koko prosessi tapahtuu yhdessä paikassa, paikanpäällä. Laitteiston voi viedä vaikka jäätikölle tai aavikolle.

Piia Kaskinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat